En kväll om Lilli Zickerman

Här är ett tips till alla er som är intresserade av hemslöjdshistoria. Ikväll handlar det om Lilli Zickerman, hemslöjdsrörelsens grundare och grundaren av Föreningen för Svensk Hemslöjd i ett föredrag i butiken Svensk Hemslöjd i Stockholm. Lokalhistorikern Claes Ruderstam håller föredrag om Lilli Zickermans liv i Vittsjö, där hon verkade i en konstnärskollektiv anda.

Lilli Zickerman var länge en driftig och karismatisk förgrundsgestalt inom vår förening och kom att bo och verka mer än 40 år i Vittsjö. År som hon kom att göra stora avtryck inom den hemslöjdsrörelse hon formade.  År av sprudlande aktivitet, då hon även knöt till sig en rad kulturpersonligheter till den lilla byn i norra Skåne, Märta-Måås Fjetterström bland andra.

Hemslöjdens grundare, Lilli Zickerman, tillika Svensk Hemslöjds förgrundsgestalt när det begav sig, 1899.
Hemslöjdens grundare, Lilli Zickerman (1858-1949), tillika Svensk Hemslöjds förgrundsgestalt när det begav sig, 1899.

Hör Claes Ruderstam berätta mer, 18.00 på Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan 20 i Stockholm. Läs mer här och anmäl dig via info@svenskhemslojd.com. (föredraget är gratis).

Läs gärna mitt inlägg från hemslöjdens 100-årsjubileum, där Föreningen för Svensk Hemslöjd gjorde en superfin utställning på Waldemarsudde som hette Lilli och Prinsen, se här!  Och bilden inläggets topp är från Lilli Zickermans digra arbete att samla in föremål och dokumentera hemslöjd från landet. Föremålen fotades och handkolorerades.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *