Gå&se! Inre natur av Eva Zethraeus

I veckan passerade jag Blås&Knåda i Stockholm och kunde därför få möjlighet att se Eva Zethraeus fantastiska arbeten igen. Jag var och hälsade på henne i hennes ateljé förra året, se här, och det var ett så intressant möte. Hon arbetar så hängivet och samtidigt så experimentellt, det gör mig nyfiken. Drivkraften i att undersöka, testa nytt och i och med det inte vara säker på vart man hamnar eller hur resultatet blir, i kombination med en stark önskan om att uttrycka och förmedla, att få till något resultat så att säga. Alltid spännande balansgång tycker jag.

En stor och varierad skara verk som med sina organiska former väcker associationer åt alla möjliga håll. Eva Zethraeus arbeten i porslinslera är fantastiskt vackra och välgjorda. (Foto Kurbits)
En stor och varierad skara verk som med sina organiska former väcker associationer åt alla möjliga håll. Eva Zethraeus arbeten i porslinslera är fantastiskt vackra, spännande och välgjorda. (Foto Kurbits)

Eva Zethraeus har det också i dessa verk, hon arbetar vidare med sin porslinslera som hon drejar och sätter ihop, här med detaljer i platina, koppar och platinadekal läser jag på att det är. Som vanligt i sitt arbete är hon noggrann, metodisk verken byggs upp långsamt, Eva arbetar parallellt med verk samtidigt, låter dem vila och tar upp arbetet igen.

Platinum Tipped Cluster, Eva Zethraeus i Inre natur just nu på Blås&Knåda. (Foto Kurbits)
Platinum Tipped Cluster, Eva Zethraeus i Inre natur just nu på Blås&Knåda. (Foto Kurbits)

Det gör också att hennes undersökande är pågående, experimenterandes former hämtar hon från naturen och universum, tidigare mycket med fokus på koraller, kristaller, fröer, och just nu även Fibonacci-sekvenser som relateras till det gyllene snittet. Superspännande referensramar med materialet porslin och keramikerns ingång i det taktila, eller tredimensionella, skulpturala tänker jag.

Det är inte bara formerna i allt sitt organiska uttryck som fascinerar, utan också Evas färger, vi pratade en hel del om det när vi sågs förra året minns jag, det är intressant och lite plågsam process berättade hon, då mycket också kan gå fel.  Hennes sätt att glasera är väl utprovat, hon är metodisk i sitt utforskande och får med hjälp av noggranna blandningar fram de mest magiska färger. Hennes sätt att arbeta har förfinats genom åren, hon behärskar materialet till fullo och röner stor uppmärksamhet för utförandet, formerna och inte minst färgerna här hemma och internationellt.

Utställningen Inre natur av Eva Zethraeus, just nu på Blås&Knåda i Stockholm.  (Foto Kurbits)
Verket Orange Specked Gherkin av Eva Zethraeus. (Foto Kurbits)

De blågrönaturkosa nyanserna kännetecknar hennes verk och det är spännande att följa skiftningarna, speciellt den soliga dag jag besökte galleriet – verken bjöd på en riktig swow, med sina skiftningar och också med inblandningen av platina  och koppar här och där.

Blir du nyfiken på hur hon arbetar? Här är en superfin film från hennes ateljé på Konstepidemin i Göteborg, där inte bara Eva berättar om sitt arbete utan också visar en hel del.

Utställningen Inre natur pågår fram till 27 april, gå och se om du har möjlighet!

Small Yellow Cone, Eva Zethraeus på Blås&Knåda just nu. (Foto Kurbits)
Small Yellow Cone, Eva Zethraeus på Blås&Knåda just nu. (Foto Kurbits)
Platinum Tipped Bulb, Eva Zethraeus. (Foto Kurbits)
Platinum Tipped Bulb, Eva Zethraeus. (Foto Kurbits)

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *