Stitchable changemaker workshop

Förra veckan deltog jag i den första av craftivisten Sarah Corbetts workshops som hon håller när hon är här under sitt Stockholmsbesök. Varje onsdag och totalt fyra stycken är inplanerade, förra veckan hette workshopen  Stitchable changemaker och handlar om de prick till prick-kort som Sarah tillverkat av världförbättrare som på olika vis gjort skillnad och fungerar som förebilder. Tanken är att du genom att göra hål i kortet och sedan följer alla siffror med nål och tråd får fram det porträtt som du själv väljer.

Under kvällen fanns så vitt skilda förebilder som Eleaonor Roosevelt, JK Rowling, Desmond Tutu och Malala Yousafzai att välja på.

Utställningen Gentle Protest på Handarbetets Vänner. Besökaren kliver rakt in i Sarah Corbetts Wellmaking Clinic. (foto Kaj Petersen)
Utställningen Gentle Protest på Handarbetets Vänner. Besökaren kliver rakt in i Sarah Corbetts Wellmaking Clinic. (foto Kaj Petersen)

Workshopen hålls i samma utrymme som den pågående utställningen Gentle Protest, vi sitter alltså mitt bland Sarahs ofta ganska interaktiva verk. Hon vill gärna se dig samarbeta med henne i sin utställning. Uttrycka din åsikt på plats, delta i kampanjer i sociala medier med verktyg från utställningen eller delta i hennes Wellmaking Clinic, där du under 30 minuters besökstid får prata med Sarah om hur du blir en bättre aktivist, vilka strategier som passar dig och hur du kan fortsätta som en världsförbättrare och bättre medmänniska.

Allt detta går också att ta del av i samband med workshopen (Wellmaking Clinic måste du boka tid med Sarah för att genomföra).

En massa hål ska göras från ett till hundranånting, innan det är dags att börja med nål och tråd. "Kom ihåg att det är slow activism" påminner Sarah. Vi har två timmar på oss! (Foto Kaj Petersen)
En massa hål ska göras från ett till hundranånting, innan det är dags att börja med nål och tråd. ”Kom ihåg att det är slow activism” påminner Sarah. ”Vi har två timmar på oss!” (Foto Kaj Petersen)

Den första workshopen var fullbokad, 15 anmälda samlades kring bordet och vi började med att Sarah berättade om craftivismen och om sin egen väg från aktivist till craftivist. Hon pratar om fem sätt som handarbete kan hjälpa just aktivisten i sitt arbete; handarbetet är långsamt, eftertänksamt, tyst, vänligt och fängslande. Detta är ord som återkommer i tankar och diskussioner kring craftivismen tycker jag, spännande att bära med sig. Workshopen böljar sig i olika tempon, så fort själva hålandet av korten och broderiet kommer igång sker ett koncentrerat lugn, som växlar upp till att bli lite småprat så fort som händerna går av sig själv över siffrorna.

De små Twitterfåglarna i förgrunden till workshopbordet där kvällens brodöser slagit sig ner, Sarah ståendes till höger. Broderade riktiga tweets rörande Craftivist Collectives verksamhet. (Foto Kaj Petersen)
De små Twitterfåglarna i förgrunden till workshopbordet där kvällens brodöser slagit sig ner, Sarah ståendes till höger. Broderade riktiga tweets rörande Craftivist Collectives verksamhet. (Foto Kaj Petersen)

När det blir lite för mycket småprat bryter Sarah för att fästa tillbaka fokus på själva broderiet, med hjälp av ett par minuters hög musik stiger brodösernas koncentration igen. Samtalen handlar efter det mer om de citat de olika personerna står för, och varför de valt att brodera de förebilder de valt. Under kvällen var det flest som valde att brodera porträttet av JK Rowling, med citatet ”It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends”. Med citatet framför ögonen växer porträttet fram stygn för stygn. En av rösterna runt bordet:  ”Jag gillar verkligen Harry Potter och valde porträttet av JK Rowling eftersom jag tänker att att allt är möjligt kring henne, jag känner mig inspirerad av känslan som böckerna ger, och jag tänker att allt är möjligt också för mig”.

Koncentration och stillhet: långsamt, eftertänksamt, tyst, vänligt och fängslande - så kan din handarbetade protest se ut. Vad vill du förändra? (Foto Kaj Petersen)
Koncentration och stillhet: långsamt, eftertänksamt, tyst, vänligt och fängslande – så kan din handarbetade protest se ut. Vad vill du förändra? (Foto Kaj Petersen)

Andra röster vittnar om att workshopen är enkel och eftertänksam, att det finns tid för egna tankar och att det sätter igång en process. Många förstår jag tar med sig kortet hem och fortsätter tankearbetet där. Sarah frågar var de kommer att placera de färdiga korten: ”Så att det är det sista jag ser när jag somnar” säger en, och ”Så att det är det första jag möter när jag går upp” säger en annan. Gruppens sammansättning är blandad och består av tidigare aktivister, nyfikna medföljare, broderi- och stickutövare som vill veta mer och tidigare verksamma craftivister.

Ta tillfället i akt att vara med på en workshop du med! Sarah håller i ytterligare tre stycken, imorgon onsdag gör hon Craftivist Footprints, och de två ytterligare som återstår efter de är Don’t blow it handkerchief workshop och Mini protest banner workshop. Här finns information om alla, samt en länk till hur du bokar din plats. Alla workshops är gratis att ta del av, du måste däremot boka en plats.

Diskussioner längs vägen. Sarah Corbett har lett workshops under lång tid och är mån om att ta del av alla besökares olika ingångar och tankar till craftivismen. (Foto Kaj Petersen)
Diskussioner längs vägen. Sarah Corbett har lett workshops under lång tid och är mån om att ta del av alla besökares olika ingångar och tankar till craftivismen. (Foto Kaj Petersen)

Och som om inte det vore nog! Visst kommer ni väl ihåg att komma och lyssna på mig och Sarah på torsdag? Då intervjuar jag henne om veckans projekt kring mini scrolls, som hon tillsammans med besökare har tillverkat apropå den pågående Fashion Week Stockholm, läs mer om projektet här! Och vi pratar om en massa annat också, om hennes väg från att vara aktivist till att bli craftivist exempelvis, samt olika sätt att förändra världen med händerna, hur gör man för att göra skillnad med sitt hantverk? Kom och lyssna och var med och diskutera! Här köper du din biljett! 

Mini scrolls - små rullade budskap om klädindustrins utmaningar, om sätt att tillverka kläder och arbetsförhållanden som är snälla mot naturen och arbetarna - lämnas under veckan på strategiska ställen under den pågående Fashion Week Stockholm. I Sarah Corbetts utställning kan du göra fler mini scrolls för saker du vill protestera stillsamt mot. (Foto Kaj Petersen)
Mini scrolls – små rullade budskap om klädindustrins utmaningar, om sätt att tillverka kläder och arbetsförhållanden som är snälla mot naturen och arbetarna – lämnas under veckan på strategiska ställen under den pågående Fashion Week Stockholm. I Sarah Corbetts utställning kan du göra fler mini scrolls för saker du vill protestera stillsamt mot. (Foto Kaj Petersen)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *