Formex med hantverksfestivalsfokus

Nej jag får erkänna att jag inte alls hann med Formex som jag hade hoppats den här mässan. Jag var där i onsdags och hade mycket på agendan – jag hann träffa många kloka hantverkare, slöjdare, återförsäljare och kollegor, och det är värt mycket också. Jag hann också lyssna på föredrag, vilket var tacknämligt. Men när det kommer till att presentera årets trender eller tankar bakom vad som är nytt kring Formex, ja då går jag bet.

Jag fastnade ganska självklart ganska länge på Formex entrétorg, där en hel hoper begåvade slöjdare stod och arbetade, de var alla ditbjudna för att ingå i mässans The House Cat Festival som fokuserade på slöjd och hantverk, där samarbetet skedde mellan arkitektgruppen Codesign och Hemslöjden. The House Cat själv var stor och gigantisk och helt gjord i lådor. Och innehöll förstås en massa roliga hemligheter:

Fin installation signerad Svensk Slöjd med slöjd och hantverk i urval som en del i den utställning som gruppen Codesign gjorde till Formex entrétorg. Ni har säkert sett bilder på den så kallade katten - ett roligt och nytt grepp. The House Cat innehöll en rad slöjd och hantverk. (Foto Kurbits)
Fin installation signerad Svensk Slöjd med slöjd och hantverk i urval som en del i den utställning som arkitektkontoret Codesign gjorde till Formex entrétorg. Ni har säkert sett bilder på den så kallade katten – ett roligt och nytt grepp. The House Cat innehöll en mängd finfina föremål. (Foto Kurbits)

Däremot har jag följt andra som rapporterat, och det är förstås en fröjd att läsa Frida Ramstedts Trendensers omfattande inlägg. Det jag dock blir ännu mer i gasen över är hennes text Näe, nu får ni fasen sluta göra brickor, tjejer! Ett riktigt läsvärt inlägg som sätter fingret på inte bara den mättade marknaden av just brickor, underlägg och disktrasor, utan också lyfter frågan om förvaltande av talang. Jag håller med – tjejer, ni kan mer!

Också Stefan Nilsson har förstås bloggat och rapporterat med den äran, här, Stefan låg också bakom urvalet i Formex första Pop-up-butik, ett roligt och bra initiativ tycker jag. Sist vill jag också tipsa om att läsa Maria Richardssons spaningar från Nordic Design Collectives håll, inspirerande också de.

Slöjdaren Niklas Karlsson får representera The House Cat Festival här, han och en handfull slöjdare stod och arbetade under mässan, som en del i arkitektkontoret Codesigns utställning. (Foto Kurbits)
Slöjdaren Niklas Karlsson får representera The House Cat Festival här, han och en handfull slöjdare stod och arbetade under mässan, som en del i arkitektkontoret Codesigns utställning. (Foto Kurbits)

Ja, och själv? Ja jag kollade liksom runt på fina grejor i ett rasande tempo, jag missade en hel del. Men gick utan trendfokus eller nyhetsfokus, och det är också en skön känsla med Formex tycker jag. Att i rätt sinnesstämning kan man bara bli glad över fina grejor liksom. Samt också att bli enormt imponerad och upplyft av allt engagemang från monterinnehavarna. Anny Jernberg från Återbrukshyttan är ett sådant exempel, här delar hon monter med lika drivna Linda från Rethink Design. 

I samma monter: Rethink Design och Återbrukshyttan, två företag som drivs av entreprenörer som brinner för  sin idé och som målmedvetet arbetar på. Anny Jernberg blåser om befintliga glas till nya former och Linda från Rethink Design ger gamla textilier nytt liv. Engagemang som smittar! (Foto Kurbits)
I samma monter: Rethink Design och Återbrukshyttan, två företag som drivs av entreprenörer som brinner för sin idé och som målmedvetet arbetar på. Anny Jernberg blåser om befintliga glas till nya former och Linda från Rethink Design ger gamla textilier nytt liv. Engagemang som smittar! (Foto Kurbits)

Ytterligare en sådan person som jag blev inspirerad av är Andrea Djurle, för närvarande både student vid Textilhögskolan i Borås och halva ägaren av företaget Aderelles, som samarbetar med utsatta kvinnor i Calcutta. Kvinnorna arbetar med deras tillverkning av kuddarna, Aderelles står för design och utformning, kvinnorna syr upp kollektionen. Aderelles har funnits sedan oktober 2014, läs mer här!

Här är Andrea Djurle, ena halvan bakom företaget Aderelles. Företaget samarbetar med utsatta kvinnor i Calcutta och ger dem lön för att producera dessa kuddar. Andrea studerar fortfarande på Textilhögskolan i Borås och driver sitt företag parallellt.  Inspirerande att höra historien bakom! (Foto Kurbits)
Här är Andrea Djurle, ena halvan bakom företaget Aderelles. Företaget samarbetar med utsatta kvinnor i Calcutta och ger dem lön för att producera dessa kuddar. Andrea studerar fortfarande på Textilhögskolan i Borås och driver sitt företag parallellt. Inspirerande att höra historien bakom! (Foto Kurbits)

Ja och över till fler fina favoriter, här kommer det en drös bilder. Håll tillgodo!

Notknot, av isländska Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir, strålande fina eller hur? Hon och dessa var nominerade till årets Formex Novapris, årets nordiska formgivare blev dock Erik Olovsson och Kyuhung Cho från Sverige. (Foto Kurbits)
Notknot, av isländska Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir, strålande fina eller hur? Hon och dessa var nominerade till årets Formex Novapris, årets nordiska formgivare blev dock Erik Olovsson och Kyuhung Cho från Sverige. (Foto Kurbits)
Också Massayoshi Oya var nominerad  till Formex Nova 2015 - så himlans fina fat han gör, galet vackert!  Massaoshi är verksam i Göteborg, jag fick möjlighet att träffa honom hastigt i våras, superspännande keramiker. (Foto Kurbits)
Också Massayoshi Oya var nominerad till Formex Nova 2015 – så himlans fina fat han gör, galet vackert! Massayoshi är verksam i Göteborg, jag fick möjlighet att träffa honom hastigt i våras, superspännande keramiker. (Foto Kurbits)
Fler nomineringar - detta fan-tast-tiska halsband, av Saga Gevargez, med företaget Saga Melina - är ett av 20 föremål som är nominerade till Formex Formidable. Priset tillkännages på mässan i januari, och du som publik kan gå in på Formex sajt och rösta fram din favorit. (Foto Kurbits)
Fler nomineringar – detta fan-tast-tiska halsband, av Saga Gevargez, med företaget Saga Melina – är ett av 20 föremål som är nominerade till Formex Formidable. Priset tillkännages på mässan i januari, och du som publik kan gå in på Formex sajt och rösta fram din favorit. (Foto Kurbits)
Också Ludvig Löfgren är Formex Formidable-utvald. Galet fin vas och ljusstake. (Foto Kurbits)
Också Ludvig Löfgren är Formex Formidable-utvald. Galet fin vas och ljusstake. (Foto Kurbits)
Nytt kakel från House of Rym - i rött! Så himla fint. Design Emma von Brömssen. Det är också Emmas design på kuddarna som skymtar till vänster i bild. (Foto Kurbits)
Nytt kakel från House of Rym – i rött! Så himla fint. Design Emma von Brömssen. Det är också Emmas design på kuddarna som skymtar till vänster i bild. (Foto Kurbits)
Emelie Thornadtssons keramik från Konstfacks examensutställning i våras, i Stefan Nilssons urval från vårens studenter. Bra val, jag gillar Emelies arbete mycket. (Foto Kurbits)
Emelie Thornadtssons keramik från Konstfacks examensutställning i våras, i Stefan Nilssons urval från vårens studenter. Bra val, jag gillar Emelies arbete mycket. (Foto Kurbits)
Maria Högberg var också med i festivalen och täljde sina gubbar. De får kläder, personligheter och fyndiga egenheter med hjälp av hennes letande, plockande och ihopsättande av secondhandfynd och hantverk. (Foto Kurbits)
Maria Högberg var också med i festivalen och täljde sina gubbar. De får kläder, personligheter och fyndiga egenheter med hjälp av hennes letande, plockande och ihopsättande av secondhandfynd och hantverk. (Foto Kurbits)
Den här tatuerade pallen fanns också med på entrétorget. Slöjdaren Felix Wink är en stjärna att följa framöver! Verkligen roliga, smarta och spännande idéer om vad slöjd är och kan vara. Följ honom! (Foto Kurbits)
Den här tatuerade pallen fanns också med på entrétorget. Slöjdaren Felix Wink är en stjärna att följa framöver! Verkligen roliga, smarta och spännande idéer om vad slöjd är och kan vara. Följ honom! (Foto Kurbits)
Eftermiddagen bjöd också på en trendspaning av Lotta Ahlvar från Handarbetets Vänner. Hon hade bjudit in Sarah Corbett för att berätta mer om den pågående utställningen Gentle Protest som finns att se på HV. Samt att förklara lite om hur det går att förändra världen med händerna. Sarah är craftivist och inspirerar här formexbesökarna till att själva brodera sina budskap - exempelvis på sin kontorsstol... (Foto Kurbits)
Eftermiddagen bjöd också på en trendspaning av Lotta Ahlvar från Handarbetets Vänner (th). Hon hade bjudit in Sarah Corbett för att berätta mer om den pågående utställningen Gentle Protest som finns att se på HV. Samt att förklara lite om hur det går att förändra världen med händerna. Sarah är craftivist och inspirerar här formexbesökarna till att själva brodera sina budskap – exempelvis på sin kontorsstol… (Foto Kurbits)
Handarbetets Vänner har tagit fram detta fantastiska mönster av Edna Martin - det heter Granatäpple och är från 1965. Här överfört på en sidensjal. Tre mönster har fått nytt liv på sjalar i HV:s produktion. (Foto Kurbits)
Handarbetets Vänner har tagit fram detta fantastiska mönster av Edna Martin – det heter Granatäpple och är från 1965. Här överfört på en sidensjal. Tre mönster har fått nytt liv på sjalar i HV:s produktion. (Foto Kurbits)
Alltså - jag tror jag fotat och visat upp Mira Bodiroza Lindhs fantastiska toffor tidigare, men det går inte att låta bli att fotografera dem! Mira broderar hallandssöm i fria konstellationer, hon formger sina mönster och broderar i sitt företag MB Form. (Foto Kurbits)
Alltså – jag tror jag fotat och visat upp Mira Bodiroza Lindhs fantastiska toffor tidigare, men det går inte att låta bli att fotografera dem! Mira broderar hallandssöm i fria konstellationer, hon formger sina mönster och broderar i sitt företag MB Form. (Foto Kurbits)
Finska företaget Valona gjorde mig också så glad - tunt sågad björk i fina mobiler i taket, eller som hängen i granen. Hantverk i all sin enkelhet. (Foto Kurbits)
Finska företaget Valona gjorde mig också så glad – tunt sågad björk i fina mobiler i taket, eller som hängen i granen. Hantverk i all sin enkelhet. (Foto Kurbits)
Avslutningsvis - Hemslöjdens Förlag var på plats på mässan också, självklart med fokus på slöjd. Min bok Gerillaslöjd fanns med, men fullt fokus var på denna nya julbok - i montern kunde man också prova på att göra en skinkpinne. Vips så är det ju jul, eller hur är det nu? (Foto Kurbits)
Avslutningsvis – Hemslöjdens Förlag var på plats på mässan också, självklart med fokus på slöjd. Min bok Gerillaslöjd fanns med, men fullt fokus var på denna nya julbok och medföljade julpyssel – i montern kunde man också prova på att göra en skinkpinne. Vips så är det ju jul, eller hur är det nu? (Foto Kurbits)

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *