Kurbits på Folkemødet på Bornholm

Vanligtvis uppdaterar jag numer den här facebooksidan kring de evenemang som rör boken Gerillaslöjd och mina olika uppdrag kopplat boken. Men jag befinner mig på väg till ett så fantastiskt spännande uppdrag, så jag kände att jag gärna ville dela det i den här kanalen också.  Imorgon öppnar danska Folkemødet, som skulle kunna förklaras som danska motsvarigheten till Almedalen, och där är gerillaslöjden med på ett hörn! Jomenvisst! Så nu pratar vi verkligen slöjd och politik vill jag lova!  I Nordiska ministerrådets och Nordiska rådets tält diskuteras det utifrån temat Det öppna Norden?, se programmet här.

Jag är på plats och diskuterar om det går att förändra världen med händerna tack vare inbjudan av Nordisk Kulturfond, och som jag skrev tidigare i vår har de en stor satsning på handgjort inför nästa års utdelning av medel, projekt med olika sorters skandinaviskt samarbete kring handarbete är i fokus, läs mer om det i mitt inlägg här. (och sök de tre miljoner danska kronor som är utlysta inför nästa år!)

Så här ser vår programpunkt ut för kvällens föreläsning, samtal och diskussion – spännande eller hur?

Det holdbare, det lokale og det unikke ligger i samtiden, og det afspejles mere og mere i kunsten. DIY og håndens kraft er blevet til et moderne statement i det offentlige rum. Den håndlavede revolution dukker op i det offentlige rum og afstedkommer en forandring imod et mere holdbart samfund. En stor del af garngraffiti’erne, craftivisterne, de radikale brodøser indgår i en politisk guerillarørelse. Gennem deres kreative og skabende virke bliver kunstnerne til budbringere imod øget resurseforbrug, masseproduktion og miljøforurening. Hvorfor er der denne nyligt vakte interesse for det håndlavede? Hvilke tendenser kan vi se nationalt, nordisk og internationalt?

Slöjd är politik, och ja, det går att påverka och till och med förändra världen med händerna – det är min övertygelse och utgångspunkt för Folkemødets diskussion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *