Julklappstips: Broderier från 50- och 60-talen

Nu finns boken Broderier från 50- och 60-talen i handeln, jag var till mig redan i oktober, då det fanns nyheter om att den här skulle komma ut.  Det här är verkligen ett superbra julklappstips till alla brodöser där ute, då boken innehåller så oerhört många fina originalbroderier för inspiration, men också praktiska beskrivningar för samma broderier men i nya funktioner.

Hemslöjdens förlags serie mönsterböcker fyller en fin funktion med tydliga instruktioner, beskrivningar och mönster. Varvat med inspirerande bilder i ett lättillgängligt format.

Silverrosor, Elsa Agelii, 1962. Ur boken Broderier från 50- och 60-talen. (Foto Thomas Harrysson)
Silverrosor, Elsa Agelii, 1962. Ur boken Broderier från 50- och 60-talen. (Foto Thomas Harrysson)

Broderier från 50- och 60-talet är skriven av Ann-Sofie Svansbo, som är hemslöjdskonsulent,  och Anna Lindqvist som är avdelningschef på Östergötlands museum. Boken bygger på Östergötlands museums samlingar broderier från tiden.

Ur detta kulturarv har författarna plockat originalbroderierna, men som de skriver; ”många av originalbroderierna är tänkta som mindre kuddar och dikar, vilka inte används i lika stor utsträckning i dagens inredningar. Kulturarvet är viktigt att vårda, men det är lika viktigt att lyfta fram samlingarna och möta vår tids uttryck och behov. Med stor respekt och känslighet för originalet har broderierna anpassats till samtidens behov”.

Smyckeskrin ur den kommande boken Broderier från 50- och 60-talet. (Foto Thomas Harrysson)
Smyckeväska av originalbroderiet Citrin av Birgitta Werner-Johansson. Ur boken Broderier från 50- och 60-talen.  (Foto Thomas Harrysson)

Kanske är det därför bokens tilltal också känns så lättillgängligt  – mönstrens ljuvliga färger och stygn känns tidsbestämda och klassiska, samtidigt som det är greppbart att se vad som går att göra med resultatet. Ett mobilfodral, dekoration på ett par vantar, en broderad tygkasse. Så ja, vi har samtida funktioner.

Originalbroderiet är en kudde, men i nyutgivna boken om 50- och 60-talsbroderier hamnar mönstret Äpplet av Kerstin Gavler från 1967 på en tygkasse. (Foto Thomas Harrysson)
Originalbroderiet är en kudde, men i nyutgivna boken om 50- och 60-talsbroderier hamnar mönstret Äpplet av Kerstin Gavler från 1967 på en tygkasse. (Foto Thomas Harrysson)

Men det hade förstås inte varit lika intressant om det inte vore för broderierna själva. För alltså, vilka ofantligt skickliga textilkonstnärer vi har och har haft i det här landet! Jag blir hög på alla brodöser som skapat dessa ljuvliga konstverk – det är färgstarkt, formstarkt, fantasifullt, känsligt, skickligt och mycket poetiskt och sprakande, allt i en ljuv blandning.

Respekt åt dessa konstnärer, som återigen kan jag tycka, fått för lite uppmärksamhet för sina gärningar genom historien. Medverkande här är Elsa Agélii, Satu Carlsten, Ingrid Dessau, Inger Franzén-Weiss, Kerstin Gavler, Ing-Britt Gustafsson, Raine Navin, Ingrid Palm, Gunilla Schildt Stuart, Ingrid Skerfe-Nilsson och Birgitta Werner-Johansson.

Trädgård av Ingrid Skerfe-Nilsson, 1956. (Foto Thomas Harrysson)
Trädgård av Ingrid Skerfe-Nilsson, 1956. (Foto Thomas Harrysson)

Som alltid i denna serie böcker är projekten märkta med svårighetsgrad, här finns också en genomgång av de stygn du behöver, samt råd och tips innan du börjar. Tanken är alltså att du ska komma igång relativt omgående.  Men här finns också samlingarna förklarade, samt en kort genomgång av de brodöser som figurerar i boken. Ett guldkorn att inspireras av alltså, perfekt till samtida brodöser, eller till dem med minnen från tiden då originalkuddarna och dukarna fanns i våra hem.

Och vill du titta på originalbroderierna går det också fint, boken har ju uppkommit ur museisamlingar och därför finns de att se på Östergötlands museum just nu. Men fram till januari också på Hemslöjden Östergötland.

Så här ser boken ut. Den finns ute i bokhandeln nu, julklappstips till alla brodöser! (Foto Thomas Harrysson)
Så här ser boken ut. Den finns ute i bokhandeln nu, julklappstips till alla brodöser! (Foto Thomas Harrysson)

2 comments

  1. Vill ha , vill ha ,vill ha . Denna bok sparkar igång mitt habegär sådet räcker och blir över . Kommer inte tomten med den så ska jag köpa den själv …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *