Brodera som på 50- och 60-talet

För ett par månader sedan blev jag galet charmad av de originalkuddar som Handarbetets Vänner hittat i sina arkiv, gjorda av ingen mindre än Edna Martin.  Ni var många med mig som blev förtjusta i kuddarna som då fanns att se på Formex. Jag har sedan dess hört att ett intensivt arbete pågår för att sätta mönstersatserna i produktion, goda nyheter kan alltså vara på väg!

Men den som gillar  50- och 60-talsbroderi och också gillar att brodera själv behöver inte heller vänta länge alls på inspiration!  Kolla in den här kommande boken, Broderier från 50- och 60-talen kommer ut i början av december och innehåller tio beskrivningar till originalbroderier att brodera själv. Boken är skriven av Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist.

Trädgård av Ingrid Skerfe-Nilsson, 1956. (Foto Thomas Harrysson)
Trädgård av Ingrid Skerfe-Nilsson, 1956. (Foto Thomas Harrysson)

Ni kanske känner igen formatet, boken ges ut av Hemslöjdens förlag i deras gör det själv-serie. Och därför finns det också instruktioner, originalskisser och inspirationsbilder. Boken är ett samarbete med Östergötlands museum, som har originalen i sina samlingar.

Broderierna togs nämligen fram av Östergötlands läns hemslöjdsförening får jag veta, i samarbete med de främsta textilkonstnärerna under 1950- och 1960-talen. Vilken skatt alltså!

Silverrosor, Elsa Agelii, 1962. Ur boken Broderier från 50- och 60-talen. (Foto Thomas Harrysson)
Silverrosor, Elsa Agelii, 1962. Ur boken Broderier från 50- och 60-talen. (Foto Thomas Harrysson)
Smyckeskrin ur den kommande boken Broderier från 50- och 60-talet. (Foto Thomas Harrysson)
Smyckeskrin ur den kommande boken Broderier från 50- och 60-talet. (Foto Thomas Harrysson)

Här skymtar det förbi verk av Elsa Agelii, Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johansson, boken innehåller fler textila stjärnor. Jag har inget kläm- och kännexemplar, vi får tåligt vänta till 6 december då boken släpps på Hemslöjden i Östergötland samt på Östergötlands museum. Du som är i trakterna då kan också se bokens original i en utställning på museet. Så fint!

Boken består av tio beskrivningar på mönster du kan brodera själv. (Foto Thomas Harrysson)
Boken består av tio beskrivningar på mönster du kan brodera själv. (Foto Thomas Harrysson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *