Julklappstips: Himmeli

Den här boken fick jag låna av min chef för ett tag sedan. Den är på finska, av Eija Koski och det här är det enda jag hittat om henne. Boken heter Himmeli, som betyder oro eller halmkrona på finska och har nu tryckts i sin tredje upplaga som är nästintill slutsåld.

Jag fattar varför utan att begripa ett ord finska – här finns det magi som inte behöver sättas i ord.  Jag får samma sorts svindlande känsla som när jag ser Per-Åke Backmans verk, som också är rasande skicklig.

Eija Koskis fantastiska halmkronor ur boken Himmeli, från finska förlaget Maahenki. (Avfotad sida Kurbits)
Eija Koskis fantastiska halmkronor ur boken Himmeli, från finska förlaget Maahenki. (Avfotad sida Kurbits)

Eija Koski är himmelist (fantastiskt fint ord!) och har byggt oroar i 20 år, i boken visar hon upp ett axplock av sina moderna oroar, menade att fungera i samtida hem. Och oj vad de fungerar.

Följ Eija Koski hörni, och bläddra i Himmeli om du får möjlighet! Det står på Eijas sida att den håller på att översättas till en rad språk, för oss nyfikna finns det också ett stort värde i att ta del av hennes kunskap, hon undervisar också i konsten sedan många år  – men så länge får ni njuta av några bilder ur boken, tagna med min mobilkamera och inte på något sätt rättvisande dess original.

Julklappstipset alltså – Himmeli!

En oro i köket någon? Ur boken Himmeli av Eija Koski. (Avfotad sida Kurbits)
En oro i köket någon? Ur boken Himmeli av Eija Koski. (Avfotad sida Kurbits)

 

Uppslag ur boken, jag gissar att oron över spisen är gjord i spagetti, men jag kan ha fel. (Avfotad sida Kurbits)
Uppslag ur boken, jag gissar att oron över spisen är gjord i spagetti, men jag kan ha fel. (Avfotad sida Kurbits)
Åååh. Åh. Oro av Eija Koski, ur boken Himmeli. (Avfotad sida Kurbits)
Åååh. Åh. Oro av Eija Koski, ur boken Himmeli. (Avfotad sida Kurbits)
Och så här ser boken ut. Nu slutsåld ser jag på Adlibris, men har du tur och hittar den - slå till! Jättefint hantverk, magiskt rent av! (Avfotat omslag Kurbits)
Och så här ser boken ut. Nu slutsåld ser jag på Adlibris, men har du tur och hittar den – slå till! Jättefint hantverk, magiskt rent av! (Avfotat omslag Kurbits)

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *