Re Rag Rug i mål på Färgfabriken!

Den här veckan får ni inte missa utställningen av Re Rag Rugs fantastiska mattor, ni som har möjlighet att ta er till Färgfabriken i Stockholm – gör det!

Jag skrev ett inlägg om Katarina Brieditis och Katarina Evans projekt tidigare i våras, då deras årslånga projekt började ge en spännande resultat. I och med utställningen nu visar de upp de sinsemellan mycket olika mattorna. Och det ser minst sagt fantastiskt ut. Jag har inte hunnit dit än, men vill ändå tipsa alla er som har möjlighet.

Rosengång - matta gjord i ylletröjor med inspiration från en gångväg i Sydney. Vackert! Mattan är gjord i Re Rag Rug-projektet av Katarina Brieditis och Katarina Evans och finns just nu på Färgfabriken i Stockholm. (Foto Katarina Brieditis och Katarina Evans)
Rosengång – matta gjord i ylletröjor med inspiration från en gångväg i Sydney. Vackert! Mattan är gjord i Re Rag Rug-projektet av Katarina Brieditis och Katarina Evans och finns just nu på Färgfabriken i Stockholm. (Foto Katarina Brieditis och Katarina Evans)

Med start i augusti förra året har de alltså haft som mål att skapa en matta i månaden, använda bara spillmaterial samt använda olika tekniker i alla mattor. Ganska tuffa utmaningar som förstås kräver stor dos kreativitet, handa-och yrkesskicklighet, något som förstås Katarina Briedits och Katarina Evans har.

Under utställningsperioden har duon utlovat att tillverka en sista matta, men tillströmningen med besökare har hittills varit så stor att de inte hunnit. Nu återstår det förstås ett par dagar, så det lär inte vara några problem, jag ser på facebook att de är på god väg.

Mattan nummer elva, Nomad, i Re Rag Rug-projektet. Gjord i ryagarn och kläde. (Foto Katarina Brieditis och Katarina Evans)
Mattan nummer elva, Nomad, i Re Rag Rug-projektet. Gjord i ryagarn och kläde. (Foto Katarina Brieditis och Katarina Evans)

Som sagt – att sätta högtflygande mål och utmaningar gör att vi tar stora kliv framåt i inte bara kreativa processer – jag tycker att Re Rag Rug visar på nya och utmanande sätt att också jobba med återbruk och utforskande av nya tekniker. Nu hoppas jag att projektet kan färga av sig på skolor, utbildningar och kurser, där kreativiteten i sin tur kan få ytterligare spinn.

Eller varför inte i större skala som produktionsmetoder i andra länder? Som duon säger – flera av mattorna är tillverkade i sektioner för hand, de kräver inte stora utrymmen och skulle därför kunna tillverkas i hemindustri i textilproducerande länder. Genom hela projektet har de också använt rester från textilindustrin. Det är alltså design som berör hållbarhetsfrågor på ett väldigt konkret vis, och det är en fantastisk bredd på den här idén, som jag alltså hoppas får djupare genomslag.

Och till sist – nu hoppas jag också att jag hinner se mattorna innan utställningen tar slut. Fram till 27 oktober har vi på oss, vi som inte ännu varit på Färgfabriken, skynda skynda! Hela projektet, som har stöd från Konstnärsnämnden, är förresten väl dokumenterat i en blogg, kolla in den för en massa intressant merläsning om varje matta. Och kolla också in tillströmningen av folk till utställningen, roligt!

Matta nummer åtta, Off pist, med inspiration från den stickade och virkade maskan. (Foto Katarina Brieditis och Katarina Evans)
Matta nummer åtta, Off pist, med inspiration från den stickade och virkade maskan. (Foto Katarina Brieditis och Katarina Evans)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *