Re Rag Rug förvandlar spill till matta

Har ni följt det intressanta projektet Re Rag Rug under året? Det är begåvade Katarina Breditis och Katarina Evans som ligger bakom vad de kallar ett experimentellt design- och konsthantverksprojekt där man vill utveckla nya uttryck för trasmattor. Olika textila tekniker får ny funktion och ett nytt sammanhang.

Den sjunde mattan från Re Rag Rug, projektet som gör mattor utan vävstol, i olika tekniker och i olika textila spillmaterial. Katarina Brieditis och Katarina Evans ligger bakom Re Rag Rug. (Foto Re Rag Rug)
Den sjunde mattan från Re Rag Rug, projektet som gör mattor utan vävstol, i olika tekniker och i olika textila spillmaterial. Materialet till den här mattan är ylletröjor, målarduk och jute. (Foto Re Rag Rug)

Re Rag Rug har undertiteln Wonder of waste, vilket förklarar projektets område. Under tolv månader skapar de nämligen tolv unika mattor, i tolv olika textila tekniker – utan att använda vävstol, och utan att använda nytt material. Istället är det gamla kläder och överskott och spill från textilindustrin som alltså förvandlas till fantastiska produkter.

”Vi vill se  hur vi genom att använda trasor i kombination med olika sömnadstekniker,  flätningar, makramé- och knyppelknutar, kviltning, rynkning och veck, limningar,  rullingar och sätt att skära, applikation, virkning och krokning, stickning,  broderitekniker i kombination med tredimensionella yteffekter och reliefverkan,  materialmöten, färg-, färgerieffekter och skalförskjutningar kan få fram nya mattkvaliteter och uttryck”, skriver de på sin sajt.

Den första mattan. 36 ylletröjor på jutebotten och tekniken är sömnad. (Foto Re Rag Rug)
Den första mattan. 36 ylletröjor på jutebotten och tekniken är sömnad. (Foto Re Rag Rug)

Duon började i augusti förra året, och den sjunde mattan blev klar nu under maj månad. Projektet går att följa via deras uppdaterade och matnyttiga sajt, dels via deras facebooksida.

Målet är att visa upp alla mattor på Färgfabriken i Stockholm i oktober, men förhoppningsvis är det också både en och två mattor som kommer i produktion, för oj vad det är vackra resultat de producerar! Kolla in, här är alla mattor hittills!

Matta nummer två, gjord med flätning och i t-shirts. (Foto Re Rag Rug)
Matta nummer två, gjord med flätning och i t-shirts. (Foto Re Rag Rug)
Matta nummer fyra från Re Rag Rug. T-shirts, stramalj broderi. (Foto Re Rag Rug)
Matta nummer fyra från Re Rag Rug. T-shirts, stramalj broderi. (Foto Re Rag Rug)

Tycker du att de båda Katarinorna känns bekanta? Katarina Brieditis är frilansande formgivare och Katarina Evans jobbar på Linum som produktutvecklare. De har samarbetat under många år, och ligger bland annat bakom det mycket uppskattade återbruksprojektet Do Redo, som såg sitt ljus redan 2003. Läs mer om deras samarbete här.

Katarina Brieditis i arbete. Alla mattor är gjorda för hand, här ger Katarina matta sju de stygn som håller ihop alla bitar. (Foto Re Rag Rug)
Katarina Brieditis i arbete. Alla mattor är gjorda för hand, här ger Katarina matta sju de stygn som håller ihop alla bitar. (Foto Re Rag Rug)
Näst senaste mattan från Re Rag Rug, i ylletröjor på jute- och målarväv. (Foto Re Rag Rug)
Näst senaste mattan från Re Rag Rug, i ylletröjor på jute- och målarväv. (Foto Re Rag Rug)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *