Broderad aktivism gör skillnad

Dagens bok handlar om kreativ aktivism och hur du kan göra din åsikt hörd genom dina händer. Jag har skrivit en hel del om Craftivist Collective på sistone, dels för att jag följer kollektivet och dess förgrundsgestalt Sarah i ett eget projekt just nu, dels för att jag är engagerad i de samhällsfrågor som kollektivet ofta tar upp. Jag har också tack vare det, varit med i två av deras kampanjer, se här och här.

Boken A Little Book of Craftivism har Sarah arbetat med det senaste året, det är en liten handbok (den är liten i formatet för att kunna följa med i väskan eller fickan) till kreativ aktivism och hur det med handarbete går att göra skillnad. ”Frame your message to encourage people to see that they are part of a bigger Picture. You’re not the full answer; that’s a bit scary, overwhelming and untrue: but you are part of the solution.” Orden är Sarahs och de ingår i bokens peppande ton.

Mini protest banner från Craftivist Collective. Den nya boken A Little Book of Craftivism beskriver bland annat hur du gör din röst hörd via en sådan här broderitagg på gatan. (Foto Craftivist Collective)
Mini protest banner från Craftivist Collective. Den nya boken A Little Book of Craftivism beskriver bland annat hur du gör din röst hörd via en sådan här broderitagg på gatan. (Foto Craftivist Collective)

Sarah Corbett är alltså grundare till Craftivist Collective, och hon arbetar praktiskt i nära samarbete med amerikanska Betsy Greer som myntat begreppet craftivism. Boken beskriver i de olika projekt kollektivet genom åren genomfört hur det går att manifestera sina åsikter på ett fredligt, stillsamt men ändå effektivt vis.

Det är Sarah som är drivkraften och det är också hon som skriver här, hon är personlig och entusiasmerande i sitt sätt att berätta. Boken varvar erfarenheter som hon och hennes löst hållna kollektiv, där medlemmarna kommer och går, varit med om sedan starten 2008.

Projektet Don't blow it, där du kommunicerar vallöften med din lokala politiker. (Foto Craftivist Collective)
Projektet Don’t blow it, där du kommunicerar vallöften med din lokala politiker. (Foto Craftivist Collective)

Alla projekt är uttänkta att fungera på individnivå, och det är på så vis Craftivist Collective arbetar, att iscensätta och dra igång projekt och låta den växande skara av handarbetande följare över världen engagera sig och återkoppla.

Exempel på briljanta kampanjer är Mini protest banner, där du broderar din åsikt och taggar den offentligt. Don’t blow it, eller Hanky Project som det också beskrivs, är ett broderat vallöfte från den lokala politikern som sticks ner i hens kavajbröstficka vid ett inbokat möte. Här går också att läsa om tidigare genomförda I’m a piece som kollektivet genomförde med Rädda Barnen, samt Bunting och Fabric Footprints.

"Show it anywhere: your phone cover or an office chair can be a good Place to stitch a message that will inspire both yourself and others." Ur A Little Book of Craftivism. (Foto Craftivist Collective)
”Show it anywhere: your phone cover or an office chair can be a good Place to stitch a message that will inspire both yourself and others.” Ur A Little Book of Craftivism. (Foto Craftivist Collective)

Crafivist Collective är ett oerhört ambitiöst maskineri tack vare Sarahs obotliga entusiasm och engagemang i att göra världen till ett bättre ställe. Hon driver kollektivet att finnas i alla sociala kanaler, alla deras bilder finns på Flickr, deras sajt är välmatad med presentationer av alla projekt och uppdateras också med en blogg, de finns på Facebook, Pinterest och Twitter. Varför behövs en bok? Ja, det kan verka som en onödighet.

Men nu när jag håller den i min hand förstår jag tanken och meningen med den. För förutom att den manar till engagemang och en önskan om förändring är den också praktisk i hur du kommer igång. Här finns beskrivningar av olika tekniker och stygn, samt ställen du kan hitta inspiration för dina budskap. Det här är en vänlig liten pärla för alla som vill få kreativa idéer om hur en allt större växande skara människor redan formar sina liv kring sina åsikter, och att dessa syns genom deras händer. Att synliggöra projekten och också uppmuntra till eget görande i en skrift som är lätt att ta med sig hjälper till att befästa detta intresse på bredare front.

Sarah Corbett med sin nya bok. (Foto Craftivist Collective)
Sarah Corbett med sin nya bok. (Foto Craftivist Collective)

Boken är också en röst kring det faktiska handarbetet. Mycket går ut på att brodera, men lite handlar om perfekta stygn eller vackra baksidor. Genom boken finns tydliga tips och glada tillrop: ”Don’t worry about making mistakes – imperfections will only make your handiwork more personal and endearing.”

A Little Book of Craftivism innehåller 60-talet sidor praktisk läsning och inspiration om en mycket aktiv och global rörelse som anser att det egna meditativa handarbetet har en ytterligare kraft – en positiv långsam kraft som kan göra skillnad. En av gruppens genomgående citat av Margaret Mead kommer till mig: ”Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.”

Boken om craftivism är utgiven på Cicada förlag, och givetvis är det här en bok som delvis är tillkommen med hjälp av crowdfounding, vad annars anstår ett kollektiv av görare som tillsammans vill förändra världen? Boken går att köpa på Etsy för en femtiolapp ungefär, se här.

Boken är en hand hög, 60-talet sidor och på engelska. A Little Book of Craftiivsm, av Sarah Corbett. (Foto Craftivist Collective)
Boken är en hand hög, 60-talet sidor och på engelska. A Little Book of Craftivsm, av Sarah Corbett. (Foto Craftivist Collective)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *