Räkna dina trådar och stygn

Jomenvisst, ytterligare böcker hinner vi med den här bokveckan på Kurbits. Den här boken har jag faktiskt inte i min ägo än, men jag tar gärna med den i den allmänna litteraturyran här, då jag tycker att den verkar både vettig och lovande. Brodera på linne av Monica Hallén. Temat för boken är att ta hand om och inspireras av gamla linnebroderier för att skapa nya.

Alfabet för märkning i korsstygn. Rasande stiligt, eller hur? Från boken Brodera på linne av Monica Hallén. (Foto Hemslöjdens Förlag)
Alfabet för märkning i korsstygn. Rasande stiligt, eller hur? Från boken Brodera på linne av Monica Hallén. (Foto Hemslöjdens Förlag)

Boken rör allt du kan brodera med hjälp av att räkna stygn – de broderas på tyg där du kan räkna trådarna helt enkelt. Korsstygn, halva korsstygn, tvistsöm, pärlbroderi, svartstick, rutsöm och rätlinjig plattsöm.  Jag är oerhört förtjust i just svartstick, det är ett av det elegantaste jag vet, och bara i bokens bildmaterial hittar jag en massa inspiration.

Kökshanddukar blir också extra fina med lite märkning. Av Monica Hallén ur boken Brodera på linne. (Foto Hemslöjdens förlag)
Kökshanddukar blir också extra fina med lite märkning. Av Monica Hallén ur boken Brodera på linne. (Foto Hemslöjdens förlag)

Brodera på linne är utgiven på Hemslöjdens förlag och ges ut i deras serie beskrivningsböcker. Brodera små djur från 1700-talet eller kuddar och knappar med svartsticksinspiration. Med inspiration från folkkonsten och märkdukar och märkböcker från tidigare århundraden. Boken bjuder också på en rad alfabet som gör att du kan brodera dina egna budskap. Till dig själv eller till någon i din närhet.

En vacker bröstlapp av Monica Hallén ur hennes bok Brodera på linne. Broderiet är inspirerat av traditionellt svartstick. (Foto Hemslöjdens förlag)
En vacker bröstlapp av Monica Hallén ur hennes bok Brodera på linne. Broderiet är inspirerat av traditionellt svartstick. (Foto Hemslöjdens förlag)

För ett par år sedan gav jag mig på att brodera en QR-kod innehållandes ett monogram på en t-shirt i julklapp till min man, det blev ett modernt svartstick kan man väl säga. Med hjälp av tekniken kunde han läsa av sitt monogram genom QR-koden. Kanske lite väl avancerat (men fatta att jag fick till alla stygnen rätt så att koden fungerade!) I år blir det kanske något mer traditionellt i monogramväg. Men säg det inte till honom.

Brodera på linne finns i bokhandeln nu och är ett tips till dig som är sugen på att räkna lite trådar och göra lite broderade budskap. Läs mer om boken här! Vem vet, kanske kan det till och med bli lite protest av dina stygn? Apropå gårdagens bok tänker jag.

Brodera en aftonväska! Beskrivning i boken Brodera på linne. (Foto Hemslöjdens förlag)
Brodera en aftonväska! Beskrivning i boken Brodera på linne. (Foto Hemslöjdens förlag)
Omslag till Brodera på linne av Monica Hallén. Finns ute nu, Hemslöjdens förlag. (Foto Hemslöjdens förlag)
Omslag till Brodera på linne av Monica Hallén. Finns ute nu, Hemslöjdens förlag. (Foto Hemslöjdens förlag)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *