Mönstrat keramikmåleri

Jag var i Uppsala tidigare i vår i ett mycket trevligt föreläsningssammanhang. I samband med detta hörde jag talas om konstnären och konsthantverkaren Ola Lagström, jag blev nyfiken. Det här är en krukmakare som under trettiotalet år varit verksam med keramik, samtidigt som han intresserat sig bland annat för mönster från sydspanska Alhambra.
Ola Lagström, konstnär och konsthantverkare som experimenterar med lerputs och pigment. (Foto Rolf Anderzon)
Ola Lagström, konstnär och konsthantverkare som experimenterar med lerputs och pigment. (Foto Rolf Anderzon)

Ett par mönster har legat och grott och nu har dessa verk kommit till, en blandning mellan måleri och keramik med mönsterbas skulle man väl kunna säga. Ola Lagström berättar för mig att han målar med en marockansk lerputs, kallad t-paint, som färgas in med olika färgpigment, och att han målar på mdf-skivor.

Han sågar ut bitar i olika kvadratcentimeterstorlekar, målar dem, matchar ihop och monterar, mönstren i sin helhet mäter 70 x 90 och 25 x 40 centimeter. Ola Lagström ställde ut verken tidigare i vår, och även om han själv menar att bilderna inte ger verken rättvisa och att de gör sig bättre live kan jag lätt konstatera att det ser mycket spännande ut, tycker ni inte? Jag gillar sättet att experimentera och hur färgskalorna matchas ihop och blir intressanta mönsterenheter.

Med inspiration från Alhambra målar Ola Lagström keramik. (Foto Rolf Anderzon)
Med inspiration från Alhambra målar Ola Lagström keramik. (Foto Rolf Anderzon)
Keramikmåleri i lerputs av Ola Lagström.(Foto Rolf Anderzon)
Keramikmåleri i lerputs av Ola Lagström.(Foto Rolf Anderzon)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *