Shibori to dye for

Utställningen Shibori to dye for kan ha nästintill världsrekord i vitsigaste titel, (eller är det bara jag?) det är också en utställning med resultat från fördjupningskurs i den japanska tekniken på Konstfack i Stockholm.

Shibori to dye for, utställningen på Konstfack visar upp den japanska tryck-och färgeritekniken. (Foto Konstfack)
Shibori to dye for, utställningen på Konstfack visar upp den japanska tryck-och färgeritekniken. (Foto Konstfack)

Shibori är alltså en japansk textilteknik, reservageteknik, som innebär att man blockerar en yta av tyget innan det färgas. Det kan vara träklossar, vikningar, sömmar, stygn och knutna trådar, får jag veta. Shibori betyder också just pressa, vrida och klämma på japanska.

Sedan 2002 har Konstfack haft en fristående vidareutbildning i tekniken, med textilkonstnären Eva Lagnert som lärare och det är den kursen som nu visar upp sina vackra alster.

Repetativt kan vara ett inslag i shiborin. Tyget får varietat uttryck genom mönstringar eller upprepningar beroende på sättet man blockerar. (Foto Konstfack)
Repetativt kan vara ett inslag i shiborin. Tyget får varietat uttryck genom mönstringar eller upprepningar beroende på sättet man blockerar. (Foto Konstfack)

I den information om utställningen som jag fått läser jag att kursernas deltagare under åren har varierat mycket – konstnärer, formgivare, arkitekter, scenografer och kostymörer bland annat – och att det gjort att tekniken utvecklats vidare på det viset. Jag tycker det låter som ett så spännande sätt att se på det hela, att våga göra avtryck och att vilja se de egna förutsättningarna som ett komplement i något som är traditionsbundet och mycket väl utvecklat tekniskt redan.

Så, ni som kan – ta er till Konstfack i helgen! Utställningen pågår helgen ut och medverkar gör: Barbara Berther, Katarina Brieditis, Elsa Chartin, Christel Kurén, Birgitta Lagerqvist, Eva Lagnert, Eva Lamby, Eva Marmbrandt, Kerstin Petersson, Eva Rosengren, Leyun Wang, Åsa Wallenström och Karin Welin.

En bild från själva utställningen, tagen av Elsa Chartin, som både medverkar och är den som tipsade mig om detta. Det ser verkligen spännande ut!(Foto Elsa Chartin)
En bild från själva utställningen, tagen av Elsa Chartin, som både medverkar och är den som tipsade mig om detta. Det ser verkligen spännande ut! (Foto Elsa Chartin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *