Folkkonsten älskar påskägg

Det är förstås något visst med påskägg, eller hur? Speciellt de handgjorda, handfyllda och handmålade. Påskägg är en stor tradition i många länder, och mönsterskickligheten är fantastisk. Det verkar som att folkkonsten älskar ägg helt enkelt.

Jag har lärt mig att traditionen att måla påskägg är riktigt stark bland sorber, ett västslaviskt folk i östra Tyskland. Det finns cirka 60 000 sorber och de är erkända som minoritet i Tyskland, det är vad jag lär mig från Wikipedia idag. Och de är fantastiska på att måla ägg. En hel del av bilderna här kommer från sorbiska marknader och skickliga hantverkare. Äggen målas och dekoreras med hjälp av hett vax som bilder mönster och negativ.

Sorbiska ägg från en påskäggsmarknad i östra Tyskland. (Foto Huffington Post)
Sorbiska ägg från en påskäggsmarknad i östra Tyskland. (Foto Huffington Post)

Kolla in det här bildspelet som jag hittade hos Huffington Post, nästintill beroendeframkallande!  Folkkonst är fantastiskt. Kreativiteten, mönstren, skickligheten – och förstås – färgerna! Men kolla också in artikeln om påskäggets historia, intressant läsning!

Och sist men inte minst – kolla in den här filmen som jag gjorde för ett par år sedan. Jag träffade slovakiska Andreà Filova, som satt i butiken Svensk Slöjd en dag och målade ägg. Fantastiskt fint det också – samma teknik som nedan, med vaxkrita. Hon använde också tandläkarborr, se själva!

Sorbiska ägg från en marknad i  Hoyerswerda i östra Tyskland. (Foto Huffington Post)
Sorbiska ägg från en marknad i Hoyerswerda i östra Tyskland. Från Huffington Posts bildspel. (Foto Huffington Post)

 

Påskägg från en sorbisk marknad i   Schleife, Tyskland. (Foto Huffington Post)
Påskägg från en sorbisk marknad i Schleife, Tyskland. (Foto Huffington Post)

 

I  Schleife i Tyskland hålls det årligen en sorbisk påskäggsmarknad. Visst vill man åka dit? (Foto Huffington Post)
I Schleife i Tyskland hålls det årligen en sorbisk påskäggsmarknad. Visst vill man åka dit? (Foto Huffington Post)
Sorbiska påskägg. (Foto Huffington Post)
Sorbiska påskägg. (Foto Huffington Post)
Skickliga händer dekorerar ägg. (Foto Huffington Post)
Skickliga händer dekorerar ägg. (Foto Huffington Post)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *