Ludvig Ödman ny Kaleidostipendiat

Avslutningsvis toppbilden i sin helhet, då den bjuder på en rad roliga detaljer; verket heter Kuriosakabinett med material som cykelslang, stål, trä, gips och färg. (Foto Ludvig Ödman)

Konstnärskollektivet Kaledio har  utsett Ludvig Ödman till sin nya stipendiat. Han är smed och tilldelas årets stipendium ”för sina ömsinta betraktelser över vår förgängliga materiella värld. Samlande och sparande står i fokus för hans verk som visar på sensualitet och materialkänsla. Han ställer då mot nu, skört mot rått, död mot återuppståndelse.” Allt enligt formuleringar från juryn. Stipendiet utses på hösten och vinnaren får ett halvår senare en utställningsperiod i Kaledios lokaler.

Kaleidos stipentiat heter Ludvig Ödman och hans två meter höga verk "Coy" består av papper, trä, spik, stål och oljefärg. (Foto Ludvig Ödman)
Kaleidos stipentiat heter Ludvig Ödman och hans två meter höga verk ”Coy” består av papper, trä, spik, stål och oljefärg. (Foto Ludvig Ödman)

Jag får också veta att årets stipendiat är född 1985, att arkeologiska utgrävningsplatser har betytt mycket för honom som barn (med föräldrar som är arkeologer) och att intresset för att spara, samla och kopiera gamla metallföremål med all säkerhet gå att härleda till barndomsintresset.

Stenbyskolans program för järn och stål gav honom den grund som han alltså idag nu tilldelats stipendium för. Ludvig Ödman tog examen i våras.

Detalj av Coy, Ludvig Ödman. (Foto Ludvig Ödman)
Detalj av Coy, Ludvig Ödman. (Foto Ludvig Ödman)

Kaledido har delat ut pris sedan 2001, med tanke att lyfta det nya konsthantverket, och det har man verkligen lyckats med tycker jag. Det är intressanta pristagare genom åren, utmärkelsen går till en nyetablerad konsthantverkare som en start och utgångspunkt att visa upp sig. Stipendiet innebär förutom äran och prisutdelningen en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri. Alla som avslutat högskoleutbildning i konst, konsthantverk eller design de senaste tre åren får söka.

Ludvig Ödman håller sin utställning hos Kaleido i mars nästa år. Läs mer om Kaledio och stipendiet här. Och kolla in förra årets vinnare, här. 

Avslutningsvis toppbilden i sin helhet, då den bjuder på  en rad roliga detaljer;  verket heter Kuriosakabinett med material som cykelslang, stål, trä, gips och färg. (Foto Ludvig Ödman)
Avslutningsvis toppbilden i sin helhet, då den bjuder på en rad roliga detaljer; verket heter Kuriosakabinett med material som cykelslang, stål, trä, gips och färg. (Foto Ludvig Ödman)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *