Adina Almén är årets Kaledidostipendiat

Kaleido Konsthantverks stipendiat 2012 heter Andina Almén, hon syns till vänster. Verket heter Seeds. Ull, siden, bomull och lingarn. (Foto Johan Holst)
Kaledios årliga stipendium till unga konsthantverkare delades ut i lördags, årets stipendiat heter Adina Almén. I samband med utdelningen öppnades också hennes utställning, Osiris hemliga liv, som är en del av utmärkelsen.
Kaleido Konsthantverks stipendiat 2012 heter Andina Almén, hon syns till vänster. Verket heter Seeds. Ull, siden, bomull och lingarn. (Foto Johan Holst)
Kaleido Konsthantverks stipendiat 2012 heter Adina Almén, hon syns till vänster. Verket heter Seeds. Ull, siden, bomull och lingarn. (Foto Johan Holst)

Adina Almén är textilkonstnär, hon bor i Uppsala och gick ut Stenebys program för textil-kläder-formgivning förra året. Hon jobbar i olika textila material och tekniker, med spännande kontraster. Mycket ser ut att handla om det stora och det lilla;

Jag tycker det är spännande att leka med skala, jämföra mikro med makro och hitta likheter mellan bakterieodlingar och kustlinjer, floddeltan och uppförstorad benstruktur. Genom upprepningar med förskjutningar och oregelbundenheter vill jag skapa strukturer och mönster, säger Adina Almén om sitt sätt att jobba.
"Grandma's teaparty syndrome", detaljbild. Virkat bomullsgarn. Av Kaleidos stipendiat Andina Almén. (Foto Adina Almén)
"Grandma's teaparty syndrome", detaljbild. Virkat bomullsgarn. Av Kaleidos stipendiat Adina Almén. (Foto Adina Almén)

I år har juryn bestått av Kerstin Wickman tillsammans med representanter från Kaledio, juryn motiverar sig så här:

Textilkonstnären Adina Almén tilldelas Kaleidos stipendium för att hon visar en stor känsla för såväl de textila möjligheterna som den värld hon utforskar. Inspirationen hämtar hon från naturliga fraktaler, frökapslar, kokonger och nervtrådar. Hennes inträngande i naturen är subtilt och poetiskt. Den skulpturala och grafiska formvärld hon skapar manar i sin tur betraktaren till djupare studier.
"Bryllingar", detaljbild. Virkat, blandade material. (Foto Adina Almén)
"Bryllingar", detaljbild. Virkat, blandade material. (Foto Adina Almén)

Jag har följt Kaledios stipendium länge och i år ser jag att man firar tioårsjubileum, 2002 startade man för att bana väg för det nya inom konsthantvekret och för att ge det nya konsthantverket en bra start och plats att visa upp sig.

Lovvärt och typiskt Kaledio skulle jag vilja säga – ett av de mest ambitiösa hantverkskooperativen jag vet. Besök gärna utställnings- och butikslokalerna om ni har vägarna förbi Uppsala, utställningen med Adina Almén pågår till 7 april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *