Ranka från Durán textiles

Tyget Ranka från Durán textiles. (Foto Laila Durán)
Tyget Ranka från Durán textiles. (Foto Laila Durán)

Jag såg den här bilden på Formex, i Durán textiles monter, och blev som historiskt romantiskt intresserad glad och lite rörd. Jag har tidigare skrivit om Durán textiles återanvändning av historiska textilier till nya produkter. Här lanserade de bland annat tyget Ranka, screentryck med handmålade detaljer. Mönstret finns i två färgkombinationer, i rosa och i turkost. En rad nyare nyheter fanns också i montern, men jag gick mest igång på detta. För företagets hela utbud, kolla in hemsidan.

Durán textiles berättar just om Ranka att det turkosa är originalfärgställningen, och att originalet provtryckt på papper är daterat till 1748. Inspirationen kommer som sig ofta från 1700-talets mönster från indiska och kinesiska vävda och målade sidentyger.

Durán textiles startades 2005 och arbetar med rekonstruktioner av historiska tyger från museisamlingar. Originaltygerna fotograferas, bilden handmålas med bläck och pensle för att få samma karaktär som förlagan. Därefter skickas målningen till hantverkare i Indien som använder samma tryckteknik idag som för 300 år sedan. Deras kollektion av kattun (bomullstryck) och vävda och broderade sidentyger produceras alla i Indien. (Undrans varför det inte går att göra här hemma?) Många av de mönstrade sidentygerna kommer från Berchska samlingen på Nordiska museet, Ranka här ovan är ett exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *