Halonova – ny energibesparande halogenlampa

Halonova från Egma, finns som spotlights, inbyggnadslampor, kronljus, globlampor, reflektorlampor och glödlampor. (Foto Egma)
Halonova från Egma, finns som spotlights, inbyggnadslampor, kronljus, globlampor, reflektorlampor och glödlampor. (Foto Egma)

Apropå lampor som jag skrev om igår, och mer specifikt glödlamporna som är grunden i det hela. Det här eller något liknande i utvecklingsväg kommer att gillas starkt hemma hos mig. Jag tycker det är märkligt att det ska vara så svårt att göra snygga lågenergilampor med fint ljus. Jaa, jag vet att man håller på som bara den – och det är bra! – men jag är bara lite otålig.

Här är en nyhet från Egma, som riktar in sig på att ersätta glödlampan med en energibesparande halogenlampa. Enligt företaget ska den ha bättre ljusegenskaper än glödlampan, brinna dubbelt så länge och spara 30 procent i energi. Dessutom är denna halogenlampa dimbar, vilket ju inte alla lågenergilampor är. Frågan är ändå om det är snäppet bättre för miljön att fortfarande köra på lågenergilampan, och vänta på en ännu bättre version, eller om detta är något att ha? Jag är inte tillräckligt påläst känner jag.

Från Egmas håll säger man att det är den så kallade xenonteknologin som både ger ett klarare ljus och alltså också lägre energiåtgång. Halonova har en brinntid på 2000 timmar, ”vanliga” glödlampor bara hälften så lång tid. Hur förhåller sig de där vanliga lågenergilamporna till det undrar jag. Nåväl. Det är väl bara att konstatera att eftersom glödlamporna ska bort helt och hållet bör vi överösas med alternativ – förhoppningsvis mer förr än senare.

3 comments

  1. Å andra sidan är lågenergilamporna inte stort annat än lysrör i liten form och de innehåller en hel del kvicksilver som måste återvinnas. Ingenting är enkelt men att ersätta glödlampan med den visserligen lågenergiförbrukande men tämligen ur andra miljöaspekter dåliga lysrörslampan var inte särskilt smart. Det krävs att alla verkligen återvinner alla lampor rätt för att vi inte ska få ett kvicksilverproblem på halsen. Använd du halogen med gott samvete. De måste också återvinnas men å andra sidan är de totalt sett ännu så länge ett bättre alternativ än lysrörsprodukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *