Folkdräkt för moderna

Sverigeväskan, i mönstret Kulla från Durán textilesKulla, kasse från Durán textiles

Väska och necessär, Kulla, från Durán textilesFör ett par år sedan på 17 maj bar jag folkdräkt, det var ett äventyr. Det var invigning på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds och Nordiska museets årligen återkommande utställning, Sommarslöjd. Då, 2006, invigdes också den holländska trendgurun Li Edelkoorts utställning North meets South som en del av Sommarslöjd. Delsbodräkten från Hälsingland som jag blev tilldelad passade oväntat bra in i det sammanhanget. Med hjälp av den kompetenta personalen på Skansens klädkammare fick jag rätt hätta, kjol, liv och skor – upp och ner i deras klädarkiv, prova prova. Vilken enorm skatt som gömmer sig där! Jag fick bära en kofta från 1894. Fatta, en bevarad kofta från artonhundratalet!

Ännu äldre är originalen till det nygamla mönstret Kulla. Textilföretaget Durán textiles har tillsammans med Skansens klädkammare tagit fram det handtryckta tyget. Mönstret är hämtat från Bjuråkers– och Mockfjärdsdräkten, i original är tyget blocktryckt med handmålade detaljer, från 1700-talet. Man tror att det är tillverkat i Sverige.

Det här med folkdräkt är ju lite ovant och krångligt för de flesta idag, det är ju lätt att konstatera. Men visst går det väl an att bära en väska i tyget? Eller varför inte köpa metervara och sy något själv? Väskorna och tyget går att köpa på Svensk Slöjd, såg jag häromdagen då jag var där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *