Anders Ljungberg gör ljusstake för Mema/GAB

Dramatiskt tänd Alma, ljusstaken med samlarvärde. Av Anders Ljungberg, för Mema/GAB. (Foto Kurbits)
Dramatiskt tänd Alma, ljusstaken med samlarvärde. Av Anders Ljungberg, för Mema/GAB. (Foto Kurbits)

Igår var jag på pressträff apropå Anders Ljungbergs ljusstake för Mema/GAB. Anders Ljungberg är en silversmed jag verkligen gillar. En del av er kanske såg honom på Kulturhuset i somras, han var en av de utvalda fem som påverkat konsthantverket lite extra de senaste 20 åren, i utställningen Sakernas tillstånd. En rad riktigt bra grejor visade han upp där.

Gjutjärnsfoten är stommen i staken, de påbyggbara delarna går att kombinera som man vill. (Foto Mema/GAB)
Gjutjärnsfoten är stommen i staken, de påbyggbara delarna går att kombinera som man vill. (Foto Mema/GAB)

Nu är han aktuell med denna påbyggbara ljusstake, Alma, för Mema/GAB. Han fick i uppdrag att ta fram ett samlarobjekt, Mema är ju företaget som främst gör silverbestick som ju traditionellt har samlarvärde. Nu ville de öka kollektionen med ett korpus, något att samla men kanske också samlas kring. Alma består av en rejäl gjutjärnsfot och armar som du utifrån plånbok och lust – och kanske ålder – bygger på. Tanken är att Alma kan följa dig hela livet, som påbyggbar kamrat på bordet, i lägenheten, i huset, på hemmet.

Anders Ljungberg har inte gjort själva silversmidet själv, något han själv berättade är ovanligt för honom. Istället har en tät dialog förts mellan honom och de silversmeder på Memas fabrik i Eskilstuna gjort att ljusstaken kan serietillverkas med hantverksmässiga metoder. Alla delar görs såklart för hand. Alma finns att köpa hos välsorterade guldsmeder.

3 comments

  1. Heja Anders! Väldigt fin ljusstake som kan bli en kandelaber. Den sätter jag på min önskelista. Har en underbar målning hemma av Anders fru, Maja Witt också. Vilket par i konst!
    Anna B

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *