Kurbits på plats när prinsen visade sina bestick

CPB 2091 - Mema/GAB presenterar nya silverbestick idag. (Foto Mema/GAB)
CPB 2091 - Mema/GAB presenterar nya silverbestick idag. (Foto Mema/GAB)

I morse var jag på Svenskt Tenn, där det sannerligen var fest och yra. Mema/GAB var på plats tillsammans med sin nyaste – och kanske idag mest omtalade – formgivare. Carl Philip Bernadotte har gjort Mema/GAB:s första silverbestick på 30 år, så det går att förstå glädjeyran. CPB 2091 är ett rent och stramt bestick i silver, det är tillverkat för hand av silversmederna vid fabriken  i Eskilstuna.

Besticken görs för hand av silversmeder i fabriken i Eskilstuna. (Foto Mema/GAB)
Besticken görs för hand av silversmeder i fabriken i Eskilstuna. (Foto Mema/GAB)
CPB 2091 - Mema/GAB presenterar nya silverbestick idag. (Foto Mema/GAB)
CPB 2091 och Paola Navones servis i Svenskt Tenns dukning. (Foto Mema/GAB)

På pressvisningen fick vi höra Trendgruppens Stefan Nilsson intervjua med prinsen, ett trivsamt och intressant samtal. Prinsen var märkbart entusiastisk, han tyckte det var en fantastisk känsla att få följa sin skiss till färdig produkt. Carl Philip har fått i uppgift att tänka ”nytt och samtida” vid framtagandet, och något han själv påpekade var att allt fokus är lagt på bestickens huvud. Vanligtvis läggs krutet på skaftet menade han, men här har han använt sig av cirkelformen som fyller funktion men också blir något av en dekoration. Knivens egg är halva skedens rundning exempelvis.

Carl Philip Bernadotte har gjort Mema/GAB:s första silverbestick på 30 år. (Foto Mema/GAB)
Carl Philip Bernadotte har gjort Mema/GAB:s första silverbestick på 30 år. (Foto Mema/GAB)

Prinsen fick frågan om hur han själv gillade att duka, och kanske något förvånande var hans svar det enkla och avskalade – för att han själv inte hade haft det så stramt och enkelt hemma…att han själv uppskattade det traditionella bordet försäkrade han, men vi fick också veta att han kanske föredrog det rustika istället för linnedukningen.

Prinsen är utbildad vid Forsbergs skola i Stockholm och vid Rhode Island School of Design i USA – han är alltså utbildad grafisk designer. Att gå från illustration och grafisk formgivning till produktdesign såg han som en  utmaning, men hade inte tvekat kring att anta jobbet. Någon typisk Carl Philip-stil kunde han inte skönja, annat än att han kanske tog med sig de riktigt enkla formerna och det sparsmakade från tidigare erfarenheter in i detta projekt. Enkelhet och tidlöshet var ord som vid flertalet gånger kom upp i samtalet, något som verkar vara viktigt för prinsen, och det är kanske också det som beskriver besticken bäst.

Besticken görs för hand i Mema/GAB:s fabrik i Eskilstuna, två dagar tar det att göra en del. Besticken finns i fem delar idag, eventuell lansering av ytterligare delar är inte klart. 1 000 kronor styck kostar de och säljs bland annat på Svenskt Tenn och på guldsmedsaffärer. Och namnet då? CPB är såklart prinsens signatur, 2091 står för årtal och modell. Prinsen själv tyckte dessutom att det gick alldeles utmärkt att äta pannbiff med lök med besticken ochatt det förmodligen inte var aktuellt att dessa bestick skulle användas vid ett extra stort bröllop nästa år.

Bröllopsbordet i Svensk TEnns tappning. Besticket CPB 2091 och servis av Paola Navone. (Foto Kurbits)
Bröllopsbordet i Svensk TEnns tappning. Besticket CPB 2091 och servis av Paola Navone. (Foto Kurbits)

Svenskt Tenn passade också på att presentera lite olika dukningar, där det finns möjlighet att känna lite på besticken. I dukningen där CPB 2091 visades lanserades också Paola Navones servis, mycket intressant form, eller hur?

6 comments

  1. Ja, det var ganska så tråkiga bestick som Carl-Philip Bernadotte designat, han har oändligt mycket att lära av sin världsberömda farfarsbror Prins Sigvard som vid Carl-Philips ålder hade designat en stor mängd vackra silverföremål. Man får önska Carl-Philip Bernadotte lycka till.

  2. Såg intervjun- den var underhållande. Roligt för C P att få stå på egna ben. Hoppas vi får se fler intressanta produkter från honom.

  3. Hej!
    Ser vackra ut! Tycker själv att utöver utseende så är det skönt om bestick ligger skönt i handen.
    Lägger dig på min länklista, är det ok?

  4. Jag tycker de ser ut som salladsbestick. Är det meningen att man ska använda gaffeln som sked… vad är det för bordsskick?
    När det gäller kungahuset är jag inte konservativ (befria de stackarna och ge Sverige ett modernt, demokratiskt statsskick) men när det gäller gafflar är jag konservativ till tusen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *