Annan konst på Göteborgs konstmuseum

Gubbe med flaska, ur utställningen Annan Konst på Göteborgs Konstmuseum. (Foto Lars Tunbjörk)
Självporträtt av Helmer Jarl, ur utställningen Annan Konst på Göteborgs Konstmuseum. (Foto Lars Tunbjörk)

Ytterligare tips på en pågående utställning – det har varit mycket av den varan här på Kurbits på sistone. Jag har i mitt jobb ganska god koll på vad som händer i slöjdsverige i utställningsväg, så det är en förklaring.

Att jag väljer att tipsa om dem här, på en slöjdens inredningsblogg kanske kan verka långsökt. Men, så här tänker jag – Kurbits handlar mycket om att göra själv och att få idéer till saker som med lite modifiering kan bli användbart i oväntade sammanhang. Till ditt hem, till dig själv eller som present. Och för att få idéer krävs inspiration.

Utställningar är ett ypperligt sätt att få en boost av allt detta. Och konstvetaren i mig blir också glad över att få tänka på att slöjden är värd att uppvärderas och höjas till att ingå i utställningsvärlden. Hur tänker du?

Å jag älskar den här bilden! Där sitter familjen mitt i en gigantisk hemmabyggd modell och...ser på teve. Fantastiskt! Ur utställningen Annan Konst på Göteborgs konstmuseum. (Foto Lars Tunbjörk)
Å jag älskar den här bilden! Där sitter familjen mitt i en gigantisk hemmabyggd modell och...ser på teve. Fantastiskt! Salin Mujcinovic´är upphovsmannen. Ur utställningen Annan Konst på Göteborgs konstmuseum. (Foto Lars Tunbjörk)

Så, alltså – idag Göteborg; på Göteborgs konstmuseum pågår just nu utställningen Annan konst, den verkar rolig. En utställning fylld med verk av konstnärer utan utbildning, människor som jobbat på därhemma. Jag kan föreställa mig glädjen när man i vardagsrummet färdigställt sin trelådiga byrå av tändstickor, eller precis fått kläm på den där hemsnickrade moskén i miniatyr. Så här beskrivs utställningen från museets håll:

Poetiska och egensinniga verk av sjuksköterskor, skogsarbetare, städerskor, tjänstemän, tandläkare, poliser, pensionärer och arbetslösa. Ett vardagligt skapande som hela tiden pågår runt omkring oss – men sällan uppmärksammas. Utställningen är en hyllning till dessa olikartade, komplexa, sofistikerade, humoristiska, folkliga, lustfyllda och förföriska konstnärer med sin märkliga förmåga att tänka utanför givna ramar.

Fint va? Omkring 300 konstnärer medverkar, från Sverige, Finland och Norge. Utställningen sätter också fingret på en viktig fråga tycker jag –  om demokrati, kulturpolitik och kreativitetens roll i samhället. Vad krävs för att något ska vara intressant som konst och anses ha hög kvalitet som konstverk? Vem blir godkänd och vem avgör?

Och här kommer faktiskt lite inredningstips! Så här fint har Kolle det hemma, notera skylten ovanför dörren, "Konsten är ett mysterium, låt det vara så. (Foto Lars Tunbjörk)
Och här kommer faktiskt lite inredningstips! Så här fint har Kello det hemma, notera skylten ovanför dörren, "Konsten är ett mysterium, låt den vara det". (Foto Lars Tunbjörk)

Om man vill kan man också läsa mer om alla dessa märkliga konstnärer med hur mycket ambition, tåga och tålamod som helst i Olle Nessles bok Okända mästare, utgiven på Hemslöjdens förlag. Utställningen Annan Konst pågår bara helgen ut, så skynda, du som bor i Göteborg!

Och den sista fina bilden från Annan Konst - se hur stolt han är! Och med rätta, det är säkert förenat med oerhört mycket jobb att bygga sig en liten moské i trä...bilden ingår i Annan Konst. (Foto Lars Tunbjörk)
Och den sista fina bilden från Annan Konst - se hur stolt han är! Och med rätta, det är säkert förenat med oerhört mycket jobb att bygga sig en liten moské i trä...Jan Erik Svennberg heter upphovsmannen i bilden. (Foto Lars Tunbjörk)

2 comments

    1. Hej Helena, vad roligt att du gillade – jag är oerört förtjust i den här typen av utställningar, som du kanske förstår. Det är något visst över engagemanget som de enskilda har, något så ödmjukt och rörande över vad de längtar efter att åstadkomma. Aah. På något sätt blir det här kärnan också i Kurbits, att uppmärksamma det galet fantastiska, drivna och roliga egna skapandet. Hejpådig!
      /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *