Uppvunnet – från värdelöst till eftersökt

Draperi av återvunnen plast från Afroart. (Foto www.afroart.se)
Draperi av återvunnen plast från Afroart. (Foto www.afroart.se)

Idag och fram till söndag pågår utställningen Uppvunnet. ”Från värdelöst till eftersökt” är parollen som ju verkligen är slagkraftig och skojig. Utställningen visas i Sickla köpkvarter i Nacka i Stockholm – inressant val av plats tycker jag, eftersom Uppvunnet är en utställning som helt har fokus på produkter gjorda av befintligt material, det är något i det som kittlar – konsumera mindre? Konsumera bättre kanske?

Arrangörer är föreningen Medveten Konsumtion och designduon Designstories. Jag vill verkligen slå ett slag för Medveten Konsumtion, som förutom ett sådant här bra arrangemang också står för många innovativa tankar och projekt kring det här med konsumtion på miljömedvetet och klimatsmart sätt. Kolla in deras hemsida, och deras blogg – mycket bra och matnyttig info finns här, levererat med den charmigaste av attityder, det betyder mycket tycker jag. Att berätta och diskutera om hur vi lägger om livsstil och konsumtionsmönster utan de vanligtvis så svart-vita resonemangen är verkligen en konst. Konstruktivt och innovativt!

Varför inte ett parkettgolv av bildäck? Från Apocalypse. (Foto www.
Varför inte ett parkettgolv av bildäck? Från Apocalypse. (Foto www.apocalypselab.net)
Återvunna trummor från tvättmaskinen blir raskt till bord. Av
Återvunna trummor från tvättmaskinen blir raskt till bord, till höger. Av Lena Fyes (Foto www.lfye.se) Till vänster Form Us With Loves numera ganska klassiska Spare Part-version av Mitabs klassiker Button. (Foto www.mitab.se)

Men åter till Uppvunnet – vad visas? En hel del roliga favoriter visar det sig. Afroart, Lagombra, Wis Design, Form Us With Love, Frosta Design, Maria Westerberg – idel kändisar och Kurbitskändisar.

Och en av mina absoluta favoriter från vårens elevutställning på Möbelmässan visas också – Jakob Uhlin! Aah det är verkligen ett av de finaste borden jag vet; istället för att slänga det kantstötta bordet – lägg på små pusselbitar i silver och det får en helt ny patina, eller hur? Innovativt och nytt för mig är också Lena Fyes bord av avlagda tvättrummor från tvättmaskiner.

A Knight in Shining Armor, bordsdekoration av Jakob Uhlin. (Foto Jim Lundin)
A Knight in Shining Armor, bordsdekoration av Jakob Uhlin. (Foto Jim Lundin)

Här är alla utställare i sin helhet – tjusig skara, eller hur? Dessutom pågår under utställningsperioden också en tävling i återvinningsdesign; alla kan delta och det finns pengar i potten! Kolla in tävlingen här.

Återvunnen filt från tennisbanor blir finfina anslagstavlor. Från Creatables. (Foto www.creatables.se)
Återvunnen filt från tennisbanor blir finfina anslagstavlor. Från Creatables. (Foto www.creatables.se)

2 comments

  1. Äntligen! Precis en sådan inspiration jag behöver! Har hört talas om utställningen och tänker gå dit i helgen // Millan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *