Gästblogg: Ikeahackern – den postmoderne slöjdaren

Hackad spegel - även kallad bröllopspegeln. Jag köpte en billig spegel med ohyvlad plankram på Ikea. Gjorde collage i photoshop och skrev ut remsor på en svartvit laserskrivare. Sen häftade jag fast remsorna med häftpistol.
Hackad spegel - även kallad bröllopspegeln. Jag köpte en billig spegel med ohyvlad plankram på Ikea. Gjorde collage i photoshop och skrev ut remsor på en svartvit laserskrivare. Sen häftade jag fast remsorna med häftpistol. (foto: Kurbits)

Vad jag förstår pratas det mycket om material i slöjdvärlden. Oldschoolslöjdarna vill gärna framhäva de klassiska naturliga materialen. Ni vet, näver, trä, järn, skinn, ull, lin… typ det mesta som går att hitta representerat i en välsorterad hembygdsgård. Det finns till och med de  ultraortodoxa, de som spottar på allt nytt och modernt och som aldrig i livet skulle kunna tänka sig att trä en nylontråd genom ett nålsöga. En kategori slöjdare som aldrig i livet skulle vilja sätta sin fot på exempelvis Konstfacks julmarknad, utan hellre går runt i skogen och letar efter vrilar för nästa stora skålprojekt.

Inget ont i det, men personligen tycker jag det är intressantare med kreatörer som är öppna för nya intryck. Kreatörer/hantverkare/slöjdare som vågar blanda material och hittar möjligheterna i det mesta. Till denna kategori hör ”Ikeahackern”.

Många känner säkert redan till den, bloggen Ikeahacker, som sedan maj 2006 samlar på kreativa människors kreativa användning av ikeamöbler. Den postmoderne slöjdaren tar något fabrikstillverkat, massproducerat, som finns i hem världen över och gör det till något eget. Kanske genom att måla om det, bygga ihop det med en annan möbel,  tälja (går väl sådär i spånskivor), borra nya hål, byta beslag med mera.

Husapoteket: Plåtskåpet ätran är billigt (259 kr) men lite trist. En schablon tillverkades (Frida skar ut) och det i kombo med en burk röd sprayfärg blev skåpet lite mer personligt
Husapoteket: Plåtskåpet Ätran är billigt (259 kr) men lite trist. En schablon tillverkades (Frida skar ut) och det i kombo med en burk röd sprayfärg blev skåpet lite mer personligt. (foto: Kurbits)

Frida brukar ofta driva tesen att det handgjorda är på väg tillbaka eftersom folk är ute efter det personliga uttrycket, att det massproducerade blir för anonymt. I vårt tidevarv vill vi alla känna oss speciella. Och här kommer Ikeahackern in. Ikea är billigt och ofta väldigt prisvärt, men visst är det trist att ens hem ser likadant ut som grannens? Lägg ut ett par hundralappar på färg, eller varför inte klä möbeln i gamla serietidningar, uppklistrade med tapetklister, med en finish av klarlack. Bilderna här ovan och till höger är exempel på två  enkla hacks jag själv gjort. Här nedan har jag valt ut några favoriter från Ikeahacker. Besök gärna den sajten för mer av denna vara.

Floating Billys - min absoluta favorit. Både enkel och genial. Häng upp dina billybokhyllor på väggen och de blir plötsligt hur coola som helst. Läs mer >>
Floating Billys - min absoluta favorit. Både enkel och genial. Häng upp dina billybokhyllor på väggen och de blir plötsligt hur coola som helst.
Knivställ... inte snyggt men o så praktiskt. Och så genialiskt enkelt. Fram med cirkelsågen och borra ett jack för dina knivar, förutsatt att knivseggen inte kör fast i något.
Knivställ... kanske inte snyggt men o så praktiskt. Och så genialiskt enkelt. Fram med cirkelsågen och såga ett jack för dina knivar, förutsatt att knivseggen inte kör fast i något.
Soffbord med modelljärnväg... okej, jag är väldigt svag för nördar, och modelljärnvägsnördar är fantastiska. Det här borde är ett måste. I alla fall för Stighelmer!
Soffbord med modelljärnväg... okej, jag är väldigt svag för nördar, och modelljärnvägsnördar är fantastiska. Det här borde är ett måste. I alla fall för Stighelmer!
Salladsskålshögtalarna... en annan kategori nördar är högtalarbyggarna. Att bygga fina högtalare av salladsskålar för Ikea är minst sagt kreativt.
Salladsskålshögtalarna... en annan kategori nördar är högtalarbyggarna. Att bygga fina högtalare av salladsskålar för Ikea är minst sagt kreativt.
Klädhängarlampan. Att hacka lampor är kul. Har själv en idé på att göra en golvlampa av en jordglob. Den här lösningen var riktigt rolig. Snygg. Och billig.
Klädhängarlampan. Att hacka lampor är kul. Har själv en idé på att göra en golvlampa av en jordglob. Den här lösningen var riktigt rolig. Snygg. Och billig. Synd bara att de inte kunde låta bli att hänga upp en del krimskrams. Räckte gott med lamporna.

Länkar till de olika hacken:
Floating Billys, knivställ, tågbordet, salladsskålshögtalarna

/Denna vecka gästbloggar Anders på Kurbits. Han skriver till vardags på Bakelit och Bagisbloggen.

3 comments

  1. Det är så härligt befriande att se exempel på människors kreativitet och uppfinningsförmånga! Att se möjligheterna och inte hindren. Och din blogg är suverän på att visa blandningen av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *