Gästblogg: Tatuerad hemslöjd

Jenny Berglunds tatuering (foto: Stina Rapp, Dalarnas tidningar)
Jenny Berglunds tatuering (foto: Stina Rapp, Dalarnas tidningar)

Medan min fru Frida vrider sig i plågor (njursten är inte att leka med) tänkte jag tillfälligt axla Kurbitsmanteln och de närmaste dagarna bjuda på lite tankar kring modern hemslöjd. Frida tyckte jag skulle inleda med att bjuda på en liten presentation. Så här är den väldigt kort: Gift med Frida, föräldraledig sedan augusti från mitt jobb på pryltidningen M3. Har bloggat/skrivit nätdagbok sedan 1999 på Bakelit.com, och driver sedan någon månad tillbaka Bagisbloggen.se, om Stockholmsförorten Bagarmossen.

Helt ny i dessa kurbitssammanhang är jag inte. I somras skrev jag bland annat ett inlägg kallat ”Är kurbits nya tribal?” som faktiskt är ett av de mest kommenterade inläggen i denna bloggs historia…

Orsaken är knappast skribenten utan ämnet. Söker du på Google på orden ”kurbits tatuering” hamnar www.kurbits.nu på tredje plats i träfflistan. Och det verkar vara en hel del som söker. Precis som jag spanade och spånade i mitt tidigare inlägg verkar tatuerad på kurbits vara på g, även om de flesta som gör det verkar ha en koppling till Dalarna. Ta till exempel Jenny Berglund med ursprung i Torsång (se bilden ovan).

Eriks kurbits (foto: Erik)
Eriks kurbits (foto: Erik)

I en artikel i Dalarnas tidningar berättar hon om hur hon lät tatuera en stor kurbits över en gammal tatuering föreställande en ängel. Och inspirationen hittade hon från en dalahästtatuering och ett kurbitsmålat skåp på en bank i Leksand. Ytterligare ett exempel är kurbitsläsaren Erik, som bjöd på en bild på sin tatuering i en kommentar till föregående inlägg. Tatueringen har han låtit göra till minne av sin mormor som faktiskt ritade den. Fint gjort!

Gör gärna som Erik, skicka in bilder på Kurbitstatueringar hit. Vem vet kanske det kan bli en ny blogg en dag?

Till alla er därute som funderar på att tatuera något med lite tradition och tanke. Här följer lite inspiration till motiv:

Ålderstrappan - en framtida klassiker? Eller? Kanske inte så kul att ha den intatuerad på ryggen när man ligger för döden?
Ålderstrappan - en framtida klassiker? Eller? Kanske inte så kul att ha den intatuerad på ryggen när man ligger för döden?
Albertus Pictor... det finns mycket att plocka från den medeltida kyrkomålaren. Här Livets hjul (en variant av livstrappan), ett annat coolt val är bilden när riddaren spelar schack med döden).
Albertus Pictor... det finns mycket att plocka från den medeltida kyrkomålaren. Här Livets hjul (en variant av livstrappan), ett annat coolt val är bilden när riddaren spelar schack med döden).
Visst vore det fint att göra ryggtavlan till en korstygnstavla. Det är ju väldigt populärt att tatuera text. Varför inte göra det i korsstygnsstil (exempel hämtat från fuldesign.se)
Visst vore det fint att göra ryggtavlan till en korstygnstavla. Det är ju väldigt populärt att tatuera text. Varför inte göra det i korsstygnsstil (exempel hämtat från fuldesign.se)

9 comments

 1. Det är något med kurbitsen, den går inte ur tiden även om den kan vara mer eller mindre poppis.
  Kanhända är det så att man kan tolka den på sitt eget vis, alla hittar något. Stilistisk, ljuv, färgsprakande, sparsmakad…

 2. Ja, det här var också intressant och bra skrivet, gillar ditt resonerande. Och det blir nog mycket Pictor under sommaren. Det är ju många som hänger på och deltar i utställningar med inspiration från målningarna.Det finns ju så många roliga och speciella figurer att undersöka. Själv är jag väldigt förtjust i alla målade slingor och mönster.

 3. har faktiskt en hel sleeve med kurbits på högra armen! kul att visa vart man kommer ifrån!

  /en dalmas som flyttat!

 4. Men för Guds skull! Ingen vill väl att kurbitsen ska bli en ny tribal. En tribal var kanske halvskoj precis när de kom för drygt tio år sedan, men nu är det så vanligt att man spyr när man ser dem. Någon som vill att kurbitsen ska bli lika vanlig? Jag ryser vid tanken… Ta död på den här tråden på en gång. Om jag taturerar en kurbits någon gång, vill jag inte att dörrvakter i Sthlm ska titta på min arm och säga ”Coolt, jag har en likadan nästan.”

 5. tribal? klart det inte blir det.
  jag för min del flyttar till Thailand i höst och tänkte ha en liknandes Eriks.
  Ett sorts uppväxtsbevis liksom. skitsnyggt!
  Om Erik som visar sin tattoo där läser detta får han gärna maila en bild på orginalet till mej.

 6. Tyckte att den blåa kurbitstatueringen verkligen var snygg. Har funderat på det här med tatueringar och kom fram till at jag skulle göra en kurbits om jag skulle göra nån alls.. Visste då inte att det var så pass vanligt som det verkar vara ändå. Kanske inte var sån bra idé trots alls.. Vi får se… kanske inte blir nån tatuering alls, är ju nålrädd, hehe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *