Nya korgar från Burkina Faso

Korgar från Burkina Faso Design. (Foto Burkina Faso Design/Jonas Rylander)
Korgarna Jayibilena från Burkina Faso Design. (Foto Burkina Faso Design/Jonas Rylander)

Västafrikanskt hantverk i skandinavisk tappning, nytt från Burkina Faso Design, färgstarkt och fint! Korgarna Jayibilena är tänkt som shoppingkorg, eller dito hemma. Korgarna är tillverkade under rättvisa förhållanden av främst kvinnor i Burkina Faso, med enkla och delvis återvunna material – armeringsjärn, begagnade cykeldäck – och naturmaterial, hirsstjälkar och getskinn.

Bakgrunden är att danska korgfläterskor 2006 gick samman för att hitta ett hållbart alternativ till plastkassar. Kvinnorna fick nys om korgfläterskor i Burkina Faso och ett designutbyte var fött. Målet då blev att omvandla dansk miljövänlig design till afrikanska förutsättningar och starta en produktion som ger sysselsättning och inkomst, det har man lyckats med idag, korgarna säljs på många ställen, framförallt i Danmark. Nu finns de att köpa i Stockholm, på Burkina Faso Design.

Vackra vardagskorgar för shopping eller förvaring från Burkina Faso Design. (Foto Burkina FAso Design/Jonas Rylander)
Vackra vardagskorgar för shopping eller förvaring från Burkina Faso Design. (Foto Burkina Faso Design/Jonas Rylander)

Just ja, namnet! Jayibelena – det betyder ”ett gott arbete skapar en bra stämning!” – läser jag mig till i det informativa mejl jag fått. Inte så pjåkigt, eller hur? För vackrare vardagsvara, sanna mina ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *