Kurbitsistan del 2: Hyllningar till det handgjorda

Efter förra veckans fynd, Kurbitsistan, blev jag nyfiken att veta mer. Bakom den coola businessen står två brudar, en arkitekt och en miljövetare, båda med rötter i Dalarna, det är vad de berättar för mig per mejl. Det är också den lokala traditionen och gamla tekniker som inspirerar dem, även om det de gör skvallrar om insatt och medveten design anno 2008. De vill skapa bra grejor på sitt sätt, liksom av folket för folket säger de:
– Så att man kommer ihåg att man inte måste köpa allt för att överleva, utan fixar rätt mycket själv. Vi blev så trötta på allt slit-släng som man lever med idag.
Kurbitsistan är inte ensamma om att ha tröttnat på slit och släng och istället börjat göra själva. Bland annat  Fuldesign och Porkshop är kollektiva företag som flaggar för ungefär samma värderingar. Liksom uppkomsten av en mängd nätställen där handgjorda saker säljs –  Poppytalk handmadeEtsy, miljöshopparna Vivaterra och Re. Liksom hemsidor och forum, som Kravallslöjd, som diskuterar och visar upp sitt slöjdade.
Den hemslöjdade tanken om att göra själv för husbehov lever vidare i nya tappningar, en trend som kanske trots allt började med stickningen för ett par år sedan, för att numera omfatta också mer professionella satsningar på det handgjorda. Det är en sund trend och jag älskar att följa den. Samtidigt bor det också en kluvenhet i den här – låt oss ändå kalla den den mer professionella linjen av göra själv – företagsamheten.  Kurbitsistan berör det i sitt mejl,  de skriver:
-Men det blir lite konstigt eftersom vi är ett företag och borde vilja tjäna pengar när tanken är mer att inspirera till att man kan göra grejer själv. Att man kan och får. För att värdera och använda saker mer och längre.
Jag tror ändå att inspiration som Kurbitsistan och andra begåvade små företagare behövs. För alla har vi våra begränsningar, det är inte allt vi alla går igång på att göra själva. Då känns det bra att köpa annorlunda och alternativt producerat av företag som tänkt till och också ansträngt sig – Kurbitsistan liksom de flesta av de företag jag nämner i det här inlägget har gjort det aktivt miljömedvetna valet att producera ekologiskt exempelvis. Och det är ju en bra förebild bara det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *