Pappersnalle med charm

Vi var på besök på Gällstaö utanför Stockholm häromdagen, promenerandes den obligatoriska se sig omkring-promenaden. Och plötsligt snubblade vi över Hantverksstallet, ett riktigt fint litet ställe med ideella krafter, engagerade föreningsmedlemmar och lokala bildvävar i utställningshallen. Dessutom en hel del intressant hantverk.

Där hittade vi också den här fina nallen på en stol – vävd i papper. Elisabeth Ronlind heter kvinnan som gör allsköns saker, kläder, väskor och djur i pappersväv. Det blev ett vackert skimmer över väven, gissningsvis har hon nog skurit till pappersremsor utifrån färger och hela hennes produktion kändes väldigt noggrann och gedigen.

Lite efterforskning gav att jag nu vet att vävt tidningspapper är slitstarkt, smutsavstötande och lätt kan torkas av, trot eller ej, och att tekniken är densamma som vid vävning av trasmattor. Väven är stel när den tas ur vävstolen, men mjuknar när den börjar bearbetas. Jag hittade också en kort liten artikel på Sköna Hems hemsida. Där hon bland annat säger att hon själv högtryckstvättar sina pappersmattor…minsann. Kul va?

3 comments

  1. Ah där ser man! Skynda skynda dock, jag tror de bara har öppet halva året, över sommaren tyvärr. Men värt att kolla upp iallafall!

  2. Såg hennes löv på senaste utställningen på Liljevalchs och undrade just hur hon hade gjort, för tror inte att det var så många som faktiskt såg att det var vävt av tidningspapper. Men det var så himla läckert. Vad kul att jag dessutom hittade detta gamla inlägg om henne.
    Jag är riktigt imponerad över denna tjej.
    Önskar dig en bra dag
    /Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *