Sommarläsning: Virka rutor!

Här kommer ett lästips för lata lediga dagar i sommar, kolla in Virka rutor! Magiska mönster för plagg och prylar, förstås av den lika magiska Maria Gullberg!  Få bemästrar ju den virkade rutan (och utveckligen av tekniken!) som hon och denna bok, utgiven av Polaris fakta är en fantastisk uppvisning i kreativitet och envishet. Maria utforskar rutan och mönstermatchningen den ger upphov till med bravur och är en av våra mest rutinerade folkbildare inom virkningen.

Denna bok inget undantag, med genuin förundran landar tanken ofta i ”men hur är det där möjligt?” när Marias mönster och kombinationer av rutor skapar så inspirerande och vackra helheter. Men det är ju också det som är så himla fint med genren hantverksböcker – här finns det beskrivet hur man gör! Galet roligt och häftigt ju. Maria beskriver själv rutan som ett litet virkprojekt ”lätt att ha med sig och mycket användbar. Nr du sätter ihop flera och bildar mönsterrapporter uppstår magi. Du kan virka vad som helst i rutor! Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov.”

Maria har arbetat med mormorsrutan sedan 2013 och här utgör den också grunden för de 28 (!) variationer som hon ger beskrivning på. Boken består även av beskrivningar på arbeten att göra i mosaikvirkning (återigen, kolla in, hur är det möjligt?!)

Varje variant av ruta har en beskrivning med diagram och tydlig bild för att se hur den kan kombineras med fler. Svårighetsgrad och förslag till projekt att använda rutan till ingår också. I boken finns en grundbeskrivning på olika maskor för den som vill repetera tekniken, teckenförklaring samt instruktionen om hur diagrammen ska läsas.

Virka rutor! är en härlig inspirationskälla och kunskapsbank för den som vill experimentera med rutor i olika kombinationer. Den visar på oändliga möjligheter och ger baskunskaper som gör det möjligt att komma igång och ge sig i kast. Processen och vägen till mål är en viktig del av boken och därför är den utmärkt som sällskap för ett projekt i taget. En bra bok att återvända till när det är dags för ny kunskap och nya projekt.

Maria Gullberg är aktiv med utställningar och kurser inom virkningen, följ hennes instagram och håll utkik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *