Gå och se: Sprunget ur ursprunget

Jag åkte till Hälsingland över dagen i lördags och hade den stora turen och glädjen att hinna med ett besök på Hälsinglands museum där öppningen av utställningen Sprunget ur ursprunget skedde just samma dag. Här är det fyra formgivare som haft fokus på fem hälsingegårdar och i ett spännande projekt arbetat med inspiration kopplat till det egna uttrycket.

Maria Sjödin, Douglas Luhanko, Erica Laurell Hedberg och Iwa Herdensjö har under ledning av den eminenta Katarina Brieditis, textilformgivare och konstnär, haft syfte att arbeta fram nya produkter. Utställningen som nu är öppen visar generöst inte bara de mycket finstämda och spännande produkterna, även skisserna, idéer och den kreativa processen finns väl redovisade – och det är ju så himla intressant att få se!

Projektet, TextilHälsingland, har pågått sedan hösten 2022 och har gått att följa via kontot med samma namn. Här har man kunnat se hur deltagarna har besökt de utvalda hälsingegårdarna i Bjuråker, Forsa, Fågelsjö, Rengsjö och Undersvik. Här har de utifrån sina egna uttryck och verksamheter studerat samlingarna, letat former, färger, mönster och inspiration. Utställningen ger prov på vad de hittat kan man väl säga. Projektet har som syfte att lyfta föreningarna och deras textila samlingar och förstås öka intresset för dem. Att lyfta de historiska textilierna som kunskaps- och inspirationskälla för kreativa utövare är en annan del. Det textila kulturarvets roll behöver ju ständigt utforskas och det här är ett fint exempel på det.

Iwa Herdensjö och bak i bild Douglas Luhanko. (Foto Kurbits)

Utställningen som nu finns att se med namnet Sprunget ur ursprunget är fint formgiven med tydliga och inspirerande utställningsmontrar och hängningar, här finns också en viktig film där alla deltagare berättar om sina ingångar och sina verk. Uppdraget är roligt att ta del av mycket utifrån att deltagarna är så olika, kommer från så olika håll;

Maria Sjödin är designer av handskräddade plagg med fokus på slowfashion, här har hon gått igång på mystiken och festen, med inspiration bland annat från dräktväskans broderier.

Douglas Luhanko, indigokännaren av rang med jeanshistoria, omsorgsfull lagning och jeansbutiken Second Sunrise som specialområde har här fokuserat på funktion och omsorgsfulla detaljer i arbetsplagg hämtade ur hembygdsföreningarnas samlingar.

Erica Laurell Hedberg jobbar med stickning och virkning, bland annat som modedesigner för H&M och inte minst för sina moderiktiga virkade dockor. I projektet har Erica plockat in mönster och färger från gårdarna i sina stickade plagg.

Iwa Herdensjö är printdesigner och dansare, här i uttrycksfull kombination av berättelser och symbolik. Hon visar här tryckta mönster bland annat på rullgardiner, som ju har en speciell symbolik i hälsingegårdarna.

TextilHälsingland drivs av Hälsinglands museum och utställningen Sprunget ur ursprunget finns att se under resten av 2023. Gå och se om du kan, det är en inspirerande och mycket fin utställning! Och som en riktig bonus – kolla in projektets instagramkonto @textilhalsinglandsmuseum – här finns projektets process att ta del av, roligt och inspirerande att se deltagarnas väg mot utställning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *