Sommarläsning: Kofta och klänning

En hel del finfina böcker ligger kvar på min läslista från våren och inför stundande ledighet är det ju super att kunna ta fram lite hantverksinspiration i bokform!

Som exempelvis den här fina pärlan – Kofta och klänning, av ingen mindre än stickaren, konstnären och författaren Anna Bauer förstås. Boken som är utgiven på Polaris fakta har underrubriken Sticka och sy dina egna kläder och den kunskapen är precis vad författaren bjuder in till – vilken power!

Anna Bauer i koftan Märta och i Den bästa klänningen ur boken Kofta och klänning.

Att göra det man bär själv är ju värsta boosten och hela den här boken andas verkligen möjligheter, kunskap och massor av pepp i ämnet. Tips och tricks med en rad bra förklaringar om sömnad och stickning får man också av bara farten.

Kofta och klänning består av två delar – hur du stickar en kofta och hur du syr en klänning att bära till den. Här finns nio grundmönster till koftor samt sex grundmönster på klänningar att sy. Tanken är att flera modeller kan matchas och att en rad varianter på mönstren förstås kan göras efter eget huvud och sömnads- och stickningsskills. Det är häftigt, variationsrikt, snyggt och roligt med detta helhetstänk.

Boken inspirerar inte bara i dess påhittiga plagg, även formgivningen (smart och snyggt gjord av Kristin Lidström) och bilderna ropar till gör det själv-genen som får mig helt övertygad om det inslagna mantrat – ”de bästa kläderna gör du själv!” Jag är helt med på noterna och vill gärna tipsa alla om denna bok med sån rolig och bra blandning av rock’n’roll och matnyttig kunskap. Jag vill också nämna att här finns gott om samlad hjälp i mönsterkonstruktion, justeringar och beskrivningar, samt ett utmärkt mönsterbibliotek signerat Annas karaktäristiska hönsestrikestetik. Bara den får allt DIY-nerver att darra av glädje och lust till att ge sig i kast med garn och tyg. Har du en stund över på semestern rekommenderas denna bok som sällskap!

Kolla också in allt spännande som Anna Bauer gör, som textilkonstnär har hon utställningar, kurser och workshops i en rad spännande konstellationer och sammanhang. Följ henne @annabauergbg om du inte redan gör så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *