God hantverksboksjul!

Okej det kanske brådskar en smula, men jag tror nog att det går att få till både en och två hårda klappar under granen fortfarande. Det har verkligen varit en intensiv hantverksbokshöst, och det har ju varit ett ljus i mörkret detta annorlunda år. Det här är den hög som kommit hem till mig under de senaste månaderna och för att göra det så enkelt som möjligt för er har jag sammanställt en lista, jamenvisst! En del av böckerna kommer jag att återkomma till i specifika inlägg, men här får ni hela härligheten sammanfattad. Länkarna går till Bokus, köper ni någon av böckerna genom dem får jag en liten slant för förmedlingen.

Intensiv hantverksbokshöst eller hur?! (Foto Kurbits)

Modedesigner Ann Ringstrand bjuder här på en kollektion att sy själv. Här finns inspiration, kunskap och även tydliga bilder, samt mönsterark för att lyckas styla till garderoben inför det nya året. En bok för dig som är intresserad av model, design, klädfilosofi och hållbarhet i en mycket tilltalande helhet.

Boken som är lika delar en vrålpraktisk instruktion om hur du spikar ihop möbler och en inspirerande genomgång av av italienska formgivaren Enzo Maris filosofi om tillfredsställelsen om att bygga själv. “Det bästa sättet att undvika att bli designad är att skapa själv”. Med 18 projekt visar författaren Erik Eje Almqvist hur du snickrar enkla möbler till ditt hem.

Att de plagg vi har varje dag bör vara vackra, tåliga och i hållbart material (=ull) är något av stickboksförfattaren Erika Åbergs signum, och här visar hon hur du stickar din egen basgarderob. Rutinerad och rejält inspirerande strösslar hon med vackra modeller på tröjor, strumpor, mössor och koftor. En extra eloge för de mycket välskrivna beskrivningarna, det genomtänkta mönsterbiblioteket och inte minst de mycket lockande bilderna från hennes vardag på Gotland, att Erika är ett ess på vardagsinspiration och inbjudande stickliv råder det inga tvivel om.

Som en vacker pendang till Stickat till vardags är denna anteckningsbok, inspirations- och kunskapsbok att använda till det dagliga stickandet. “Hur var det nu jag ökade, vilken nyans valde jag i vanten egentligen?” För alla (?) glömska stickare är detta en fröjd att få. Stickminne i vacker förpackning!

Här är en fin samling av stickat kulturarv nischat både geografiskt och tidsmässigt till Östergötland och 1940-talet. Författarna lyfter här de kvinnliga formgivare som under denna period ofta samarbetade med hemslöjdsföreningar, här specifikt Östergötlands läns hemslöjdsförening. Författarna har spårat koftorna, berättar om formgivarna bakom dem, samt bjuder på beskrivningar av dessa vackra koftor med historia och anor.

Fiberspace – Art, Craft + Design av Marcia Harvey Isaksson mfl

Galleriet Fiberspace i Stockholm firar fem år i år och det görs med både en jubileumsutställning (finns att se fortfarande!) och detta praktverk. Här finns alla utställare under de senaste fem åren porträtterade i bild och text. Det är inte bara en vacker samling i en vackert formgiven bok, det är också en påminnelse om galleriets viktiga roll som samlingsplats för samtida textil konst.

Anna Bauer har ofta kallats hönsestrikets drottning och det är nog ett epitet som hon inte har något emot. Hon är lika entusiasmerande och kreativ i denna uppföljare till sin tidigare bok om den danska 70-talstekniken. Med lika mycket färg, mönstring, inspiration och bjussig kunskap är även detta en bok att tycka om. Här finns ett mönsterbibliotek som ger dig frihet att kombinera dina egna alster fritt i tröjor, en långkjol och långstrumpor.

Inte mindre än 35 par sockor är det alltså stickboksförfattaren Maja Karlsson bjuder på här, tidigare har hon tagit sig an vantarna och nu visar hon upp hur högklassigt vi kan klä oss till fots. Det är ett ambitiöst och roligt projekt, bredden på stilar och berättelser om plaggen är imponerande. Här finns också gott om praktisk kunskap i tydliga beskrivningar och inspiration i de vackert fotade miljöerna som sockorna visas upp i.

Höstens allra allra vackraste barnbok! En saga om ett magiskt rep, en längtan efter en tiger och vad som kan hända med lite fantasi. Och den är dessutom broderad! Sagan är berättad genom textila collage, broderad på gamla lakan och målad med textilfärg. Berättande stygn får en ny innerbörd, det är ömsint, vackert och inspirerande.

Otaliga är de vackra mönster som designern Hanna Wendelbo skapat på tapeter genom åren, hennes känsla för motiv, växtlighet och riktigt spännande mönstermixer är stor. Att följa med henne ut i trädgården har blivit ett extra nöje på senare år, då hon skapar magi även där. Här hittar hon inspiration till den här boken, där hon bjuder på handfasta tips, idéer och projekt. Att låta naturen stå för inspirationen är hennes motto.

Ytterligare ett teknikhäfte från Hemslöjden har kommit i höst, detta tar sig an materialet ull. En superfiber som häftet ger en massa information om; här avhandlas skillnad på olika fårraser, ullkvaliteter, hur du kardar och spinner och hur du sköter dina ullplagg. Ett flertal beskrivningar finns också att ta sig an i detta häfte om ull.

Konstnären Alf Munthe (1892-1971) var verksam inom en rad konstnärliga områden, bland annat textil konst. Han kallas här arkitekternas konstnär då han under många år bidrog med textila verk för offentliga miljöer. Han kom också att spela en viktig roll i Handarbetets Vänners textila produktion. Leksands konstsällskap har i denna bok med hjälp av dussinet författare tecknat en inspirerande och mångsidig bild av den textila delen av hans livsgärning.

Jag fick kanske med Tryckta tyger för alla tillfällen i fel sammanhang här, boken kom faktiskt ut redan för ett år sedan. Men den här duon är så fenomenala på att göra tryckt textilhistoria intressant att jag gärna tipsar om den här boken även för året. Och så slänger jag in en rejäl skräll-bonus – Tryckt till jul har fått en nytryckning! Jamenvisst! Den som vill veta om de (kvinnliga) formgivare som ligger bakom våra mest älskade högtidstextilier bör genast söka upp dessa två böcker.

13 böcker som alla rör hantverk av något slag – vilken skörd! Skam vore det väl om det inte var något som passar hantverksivraren i dig eller i din närhet. (Foto Kurbits)

*****

I det här inlägget finns det länkar till Bokus som rekommenderat inköpsställe. Det betyder att om du klickar på länkarna angivna vid böckerna ovan och genomför ett köp genererar det en liten slant tillbaka till mig. Det gör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *