Ny bok: Ändra av Katarina Brieditis och Katarina Evans

I Hemslöjdens förlags teknikhäften finns nu inte mindre än tre böcker på temat förändra det du har, spar och gör om. Konstnärerna och formgivarna Katarina Brieditis och Katarina Evans är författarna bakom de tre häftena, och precis nyligen kom delen Ändra ut.

Har du kläder i garderoben som inte använts på över ett år är det dags att fundera på vad det beror på. Är det färgen? Formen eller snittet? Känns plagget omodernt eller är storleken fel? När du kommit underfund med svaret har hittat en ingång till att börja Ändra!

Inspirationen är ofta något som tryter när det kommer till vad det går att göra med det där som man inte genast får feeling för i garderoben. Känslan av att inte få till det så som man önskar kanske också finns med, eller att fantasin inte räcker till när det kommer till mönster eller kreationer.

Teknikhäftet Ändra innehåller olika sätt att ändra dina kläder, av Katarina Brieditis och Katarina Evans. (Foto Karin Björkquist)

Det är något som författarna här tar hand om, då fokuset är att ge handfasta tips på områden som faktiskt går att ändra – här får du hjälp med kilar för rymligare byxor, förläning av ben, vad du kan göra med gamla jeans och skjortor och till och med hur du syr dig en egen skjortklänning.

I boken Ändra är det kanske sammansättningen av idéerna som är det värdefulla, att se det material och den mix av form, mönster och färg som författarna använder i sina projekt. Det blir snyggt, det känns kreativt och uppdaterat. Återbruket känns samtida och häftet är väl sammanhållet idémässigt. Smarta lösningar i kombination med snygga material ger lust att själv prova på.

Sy din egen spetstunika, allt enligt boken Ändra. (Foto Karin Björkquist)

Även stygn, knutar, applikationer och tekniker behandlas här, att ändra medelst paljetter, olika stygn och vikningar är också en ändring!

Hela serien Lappa, Laga och Ändra är att rekommendera då dess pedagogiska upplägg och generösa idéer är smarta, lättillgängliga och känns med sina tydliga steg-för-steg beskrivningar som en bra vän att hålla i handen när det är dags att förändra eller ge nytt liv till plagg därhemma.

Ur boken Ändra; måla med tråd! (Foto Karin Björkquist)

Katarina Brieditis och Katarina Evans gemensamma arbete har ju en stor verkshöjd vad gäller just kreativitet och konstnärlighet, att få ta del av deras uppfinningsrikedom och smarta upplägg är en stor behållning alla teknikhäften igenom. Att duon lägger krut på detta lyfter och uppvärderar med all säkerhet mångas syn på denna av traditionen ”tråkiga” syssla – det är svårt att se på plaggen i garderoben på samma sätt nu.

Detta är det tredje inlägget jag skrivit om denna serie, de två förra hittar du här (Lappa) och här (Laga). Och kolla in detta spännande, en intervju med författarna, från Hemslöjdens förlag, där de berättar mer om sina böcker.

***

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *