Kärleksfull blinkning i petit point i utställningen Special tools

Just nu pågår utställningen med dessa ljuvliga verk på Kaleido Konsthantverk i Uppsala. Det är verk karaktäristiska för Ulla-Stina Wikander, konstnären som arbetat med att klä in föremål i gamla broderier under lång tid.

Axe. Mixed media. Verk av Ulla-Stina Wikander, just nu på Kaleido i Uppsala. (Foto Ulla-Stina Wikander)
Axe. Mixed media. Verk av Ulla-Stina Wikander, just nu på Kaleido i Uppsala. (Foto Ulla-Stina Wikander)

Hon använder främst petit point-broderier som hon samlar på, gissningsvis hittar hon dem både på loppisar och second handaffärer, där brukar de ligga på hög. Nu får de tack och lov och genom hennes arbete nytt liv.

Och hon gör det av lite olika anledningar:

I början klädde jag mest in kvinnligt kodade hushållsmaskiner från 70-talet, som symaskiner och elvispar. Det var intressant att se hur dessa banala och vardagliga objekt transformerades – omodernt skräp som ingen längre ville ha blev artefakter från en svunnen era när de ’kläddes upp’.

Nu visar hon istället verktyg, på Kaledio finns sågar, skiftnycklar, tänger, kofot och skruvdragare, också dem med de karaktäristiska broderierna.

Special tools. Mixed media. (Foto Ulla-Stina Wikander)
Special tools. Mixed media. (Foto Ulla-Stina Wikander)

I botten är hon målare och skulptör men berättar också att hon har samlat på broderierna i över tio år.  Det hela började när hon arbetade som attributör på Göteborgsoperan och letade rekvisita på loppisar.
–  De betraktades som förspilld kvinnokraft och värdelös kitsch. Ofta fick jag kommentarer som ’du köper den för ramen, va?’

Fixed keys, 30x45x1 cm, mixed media. (Foto Ulla-Stina Wikander)
Fixed keys, 30x45x1 cm, mixed media. (Foto Ulla-Stina Wikander)

Ulla-Stina Wikander är numera väl etablerad inom denna nisch, hon har regelbundet utställningar både i Sverige och utomlands och jag tänker mig att hennes samling av både broderier och idéer för inklädnad verkar vara outsinliga. Hon hör både enstaka föremål och hela installationer. Kolla in mer av hennes arbeten på hemsidan! >>

Kaleido visas hennes utställning Special tools fram till 2 februari, gå och se om du har möjlighet.

"Drilling Machine”. 25x20x10 cm, mixed media. (Foto Ulla-Stina Wikander)
Drilling Machine. 25x20x10 cm, mixed media. (Foto Ulla-Stina Wikander)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *