Hållbarhet, hantverk, retail och Formex

Så har 2020 så sakteliga dragit igång, denna vecka med rivstart för egen del. Tack alla ni som valt att svara på Kurbitsenkäten, som handlar om hur ni ser på bloggen, så mycket smarta uppslag, tankar och idéer ni kommit med, och så värdefullt ni delat med er av information, tack åter. Vill du delta går det fortfarande bra, här finns undersökningen >>

Veckan har bestått av intryck. Måndagmorgonen gick i trendens tecken, då Stora Trenddagen 2020 ägde rum, trendexperten Stefan Nilssons årliga dragning av vad vi har att vänta av året som kommer. Här fanns mycket att glädjas över, överlag är det ju ett dramatiskt skifte vi är mitt inne i, där i vet att jordens resurser är ändliga och att vi akut behöver inte bara ändra våra vanor, vi behöver också ställa om och tänka nytt. Ett av de mer dramatiska konstaterandena från Stefan handlar just om att vi shoppat klart nu. Vi vill inte längre handla, vi behöver inte fler saker.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

”24% av alla butiker i Stockholm kommer att stänga inom fem år” – en utveckling som @trendstefan hade tankar om från scenen på Stora Trenddagen 2020 tidigare idag. ✨ Viktigt och värdefullt att tänka kring – nu har vi shoppat klart, vad vill vi göra istället? Göra saker tillsammans förstås! Uppleva saker, umgås och utforska våra intressen och hobbies. Företeelser som Clay n’ play, The Slab, Art and Play och Måla och Glitterär Salong, exempel på där vi gör gemensamma grejor och har kul, och ja, 2020 har vi generellt mycket roligare än förr också. ✨ Jag tycker det låter utmärkt och i hantverksvärlden är vi ju redan superbra på detta, eller hur? Dags att bjuda in ännu bredare när det ska tvåändstickas, broderas, virkas eller täljas i grupp! Allt fler kommer att bli nyfikna, lovar! ✨ Stefan pratade också om en annan viktig grej apropå de produkter vi ändå kommer att vilja ha (”vi vill inte ha en ljusstake till, vem behöver en ljusstake till?”) – är dem med en historia, en äkthet, den ska vara lokalt producerad och klimatsmart. Guldläge för alla slöjdare därute, men också väl värt att vara lite självrannsakande vad gäller just funktion och behov – vilka produkter behöver vi egentligen? Och vilka material är de bästa att jobba i och med? Också bra tankar kring greenwashing och sättet vi använder loggor och certifieringar som ett sätt att sälja. ✨ Tack för en riktigt bra start på dagen Stefan, med många värdefulla, viktiga (och glada!) tankar inför 2020! Känns som att vår Form&frukostscen ligger helt rätt i tiden också! #storatrenddagen2020

Ett inlägg delat av Frida Arnqvist Engström (@kurbitsmedia)

Vad ska vi göra istället? Umgås, uppleva saker tillsammans och göra saker ihop är det trevliga svaret. Och vad är bättre än att exempelvis utöva hantverk ihop? Det handgjorda skapandet är som gjort för all sorts sysselsättning som inte innebär shopping ju!

Denna insikt är förstås drabbande när det kommer till en återförsäljarmässa som Formex. För där handlar det ju nästintill endast och bara om sälj. Även om man från ledningshåll förstås vinnlägger sig om att skapa kontaktytor, mellanrum där vi kan lära oss saker, utforska och experimentera med nytt innehåll. Det finns ett imponerande mässprogram från scenen, workshops och ytor där det går att skapa själv som är bra. Formex framtoning handlar mycket om att vara en mötesplats och det tror jag fortfarande är superviktigt, att vi får samlas, mötas och pratas vid. Men faktum kvarstår ju, är det en till ljusstake, bricka, servettring eller vas vi behöver?

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Frida Arnqvist Engström (@kurbitsmedia)

Det är samtidigt oerhört engagerande att träffa utövare som brinner för sin produkt, sitt hantverk och sin egen kreativa tillverkningsprocess, det är svårt att inte bli nyfiken på, vilja förstå drivkrafterna och även sympatisera med de hängivna som väljer att visa upp sina arbeten. Dessa utövare ligger mig varmast om hjärtat, då den handgjorda processen har något väldigt mänskligt och spännande över sig. Här och kanske ungefär som vanligt är det därför fokus på dessa utövare som blir aktuellt.

Jag dras till det som folk gör själva eller det som görs i liten skala och det brukar vara därför vara i utställningarna, i young designers-avdelningen och i det handgjorda som jag fastnar. Här är ett axplock, både i de instagraminlägg jag gjorde från mässan, se ovan, och här nedan.

En återvunnen stol har också fått ny sits, av Elin Hamberg Bernerstedt från Slöjd, hantverk och formgivning. (Foto Kurbits)
En återvunnen stol har också fått ny sits, av Elin Hamberg Bernerstedt från Slöjd, hantverk och formgivning. (Foto Kurbits)

Jag besökte Slöjd, hantverk och formgivningsstudenterna vid Linköpings universitet, som både hade egna verk utställda och bjöd på möjligheten att tvinna tidningspapper till papperssnören för den som ville. Utbildningen var en av de enda på mässan, vilket var något förvånande, samtidigt som de också stod i anslutning till avdelningen Young Designers, där nyetablerade företag samsades med alldeles nyutexaminerade utövare.

Studenter vid Slöjd, hantverk och formgivning vidLinköpings universitet deltar på Formex med både workshop och egna arbeten. (Foto Kurbits)
Studenter vid Slöjd, hantverk och formgivning vidLinköpings universitet deltar på Formex med både workshop och egna arbeten. (Foto Kurbits)
Anna Wadles citruspress i lite rivig stengodslera, utmärkt till exempelvis tjurig lime. (Foto Kurbits)
Anna Wadles citruspress i lite rivig stengodslera, utmärkt till exempelvis tjurig lime. (Foto Kurbits)

Anna Wadles citruspress blev en fin överraskning,  funktionen till den vackra formen blev ett spännande tillskott. Överlag fanns det mycket bra keramik på mässan, Paradisverkstadens överdådiga monter (också bild i inläggets topp) är härlig att se, liksom Kajsa Cramers arbete. Men även de för mig tidigare okända Ljungbyljung keramik, med en riktigt fin monter.

Flådigt och spektakulärt hos Paradisverkstan i år, fint! (Foto Kubits)
Flådigt och spektakulärt hos Paradisverkstaden i år, fint! (Foto Kubits)
Kajsa Cramer, som till vardags håller till i Göteborg hat en monter som var riktigt stilig! (Foto Kurbits)
Kajsa Cramer, som till vardags håller till i Göteborg hat en monter som var riktigt stilig! (Foto Kurbits)
En rolig ny bekantskap med spännande keramik från Ljungbyljung keramik. (Foto Kurbits)
En rolig ny bekantskap med spännande keramik från Ljungbyljung keramik. (Foto Kurbits)

Från nyetablissemang till de riktigt etablerade, i samma hall fanns också Marabouparken med den alltid så färgstarka Wanja Djanaieff, här lanserades både Wanjas nytillverkade filt för Klippan och slogs ett slag för den retrospektiva utställning som kommer att öppna på konsthallen i Sundbyberg i vår. Wanjas produktion har varit oerhört omfattande och att hennes arbete nu visas upp i samlat grepp är både viktigt och rätt. I samband med utställningen kommer också en bok om Wanjas liv och verksamhet, skriven av Kerstin Wickman.

Färgstarka Wanja Djanaieff framför sin nylanserade filt för Klippan. (Foto Kurbits)
Färgstarka Wanja Djanaieff framför sin nylanserade filt för Klippan. (Foto Kurbits)
Och Wanja är alltså också aktuell med en retrospektiv utställning på Marabouparkens konsthall i vår. (Foto Kurbirs)
Och Wanja är alltså också aktuell med en retrospektiv utställning på Marabouparkens konsthall i vår. (Foto Kurbits)

Avslutningsvis blåser ju förändringens vindar över hela handelsbranschen, vilket alltså ju märks på Formex likväl som i samhället i stort. Som Stefan Nilsson påpekade i måndags finns ju siffror på att 24% av Stockholms butiker kommer att slå igen de närmsta fem åren, vad lämnar det oss och vad gör det med vårt sätt att konsumera? Kommer vi att flytta över allt till nätet, eller blir det helt enkelt andra intressen som tar över? På Formex har man bjudit in den franska trendbyrån Carlin, för att tackla eller åtminstone ge sin syn på vårt ändrade köpbeteende. Byrån har skapat entréutställningen och gjort det i form av utställningen man kallar Retail Hub. 

Detta gestaltas som en yta där vi förväntas shoppa förvisso, men också umgås, arbeta och inte minst mötas.

Formex pågår fram till imorgon fredag, det nya årtiondets stora miljö- och samhällsomställningar kommer att innebära stora utmaningar för inte bara handeln, utan också för oss konsumenter. Detta märks på en återförsäljarmässa som fokuserar på hållbarhet, handel och trender i tema och information, men som i gångarna fortfarande erbjuder allsorts pryttel. Hur mycket behöver vi i framtiden? Och vad är det vi kommer att konsumera? Själv vill jag hoppas att svaren är mindre och handgjort. Att vi får tiden och möjligheten att lära oss göra själv eller uppskatta det som är egenproducerat eller småskaligt tillverkat.  Detta finns också på Formex, och det är vad jag rapporterat om i detta inlägg. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *