Keramikgruppen Kaolin fyller 40 år!

Hurra och grattis till Kaolin som fyller 40 år i år! 1978 startade nyutexaminerade studenter från Konstfack det som idag är landets enda renodlade galleri för keramik. Kaolin har spelat en viktig roll på konsthantverksscenen genom åren och jag ser verksamheten och galleriet som en viktig samlingsplats för nutida keramik. Galleriet har sedan starten legat på Horngatspuckeln, i korsningen till Mariatorget och många är dem som besökt galleriet sedan dess.

Arbete av Kaolins medlem Karin Bengtson, apropå att keramikgalleriet Kaolin fyller 40 år. (Foto Kaolin)
Arbete av Kaolins medlem Karin Bengtson, apropå att keramikgalleriet Kaolin fyller 40 år. (Foto Kaolin)

40-årsjubileet firas genom att lyfta kollektivet, det gemensamma som ett galleri och en grupp innebär. Idag består Kaolin av 26 keramiker spridda över hela Sverige, tre originalmedlemmar finns kvar men verksamheten drivs idag både med anställda och med hjälp av sina medlemmar.

Verk av Masayoshi Oya med verksamhet i Göteborg. Han precis som ytterligare 25 medlemmar utgör keramikkollektivet Kaolin, som nu fyller 40 år. (Foto Kaolin)
Verk av Masayoshi Oya med verksamhet i Göteborg. Han precis som ytterligare 25 medlemmar utgör keramikkollektivet Kaolin, som nu fyller 40 år. (Foto Kaolin)

I sommar visas den jubileumsutställning som medlemmarna skapat, där man återigen lyfter den kooperativa idén och mångfalden inom det keramiska konsthantverket. Utställningen består av medlemmarnas olika bidrag:

Till utställningen har medlemmarna skapat varsin 40-årspresent till Kaolin, ett stort paket av många små, var och ett med sitt personliga uttryck. Precis som den kooperativa tanken där delarna skapar något större tillsammans.

Verk av Masayoshi Oya med verksamhet i Göteborg. Han precis som ytterligare 25 medlemmar utgör keramikkollektivet Kaolin, som nu fyller 40 år. (Foto Kaolin)
Sophia Wallgren deltar i Kaolins jubileumsutställning som visas i Stockholm just nu. (Foto Kaolin)

Orden kan jag gissa är eminenta Gunilla Lundahls, som skrivit om gruppen i en framtagen jubileumsskrift. Av henne får jag också veta att namnet Kaolin härstammar från kinesiskans Gaolin, den plats i Kina där man under Mingdynastin mest produktiva period för över 500 år sedan fann den rena finkorniga kaolinleran som ingår i både porslin och glasyr.

Kaolins jubileumsutställning finns att se hela sommaren, fram till 18 augusti. Passa på om du är i närheten!

Arbete av Fredrik Persson. (Foto Kaolin)
Arbete av Fredrik Persson. (Foto Kaolin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *