Eija Koskis himmelis på Halmens Hus

En riktigt fin nyhet är att Halmens Hus i Bengtsfors har möjlighet att visa Eija Koskis fantastiska halmkronor under hela sommaren i den alldeles sprillans nyöppnade utställningen Himmelsk harmoni. Finska Eija Koski var till och med på plats i utställningen Himmelsk harmoni.

Eija Koski själv. (Foto Katja Lösönen).
Eija Koski själv. (Foto Katja Lösönen).

Eija är ju världens enda konstnär med titeln himmelist, måhända är det kanske bekant för er som har följt hennes framgångar, eller läst hennes bok, den kom ju på svenska för ett par år sedan nu. Se mer här! 

Magiskt vackra skapelser i halm kommer från finska Eija Koski, hon är himmelist och gör vad vi på svenska kallar halmkronor. (Foto Katja Lösönen)
Magiskt vackra skapelser i halm kommer från finska Eija Koski, hon är himmelist och gör vad vi på svenska kallar halmkronor. (Foto Katja Lösönen)

I samtalsserien Form&frukost hade Stefan Nilsson och jag glädjen att träffa henne live när hon var här i samband med att hennes Himmeli-bok kom ut i Sverige, då presenterade jag henne så här:

Eija Koski är finsk himmelimakare, hon gör geometriskt byggda skapelser i råghalm som på finska kallas himmeli. Det traditionella himmelihantverket är starkt i Finland, men finns också i vår slöjdhistoria, där vi kallar motsvarande för oro eller halmkrona. Eija Koski, som bor i en by nära Vasa, odlar tillsammans med sin man den råghalm hon helst använder i sina verk. Traditionellt sattes halmkronan upp kring jul som dekoration inför julfirandet med en  med önskan om lycka och frid, men dess rena geometriska former – och i viss mån filosofi –  har blivit ett allt mer uppskattat inslag våra hem idag. Numera får de gärna sitta uppe året om.   

Eija har hållit workshops, föreläsningar och utställningar om sitt ämne i över 20 år, hon lämnade en akademisk bana som ekonom för att arbeta som himmelist på heltid.  Hennes arbete har väckt uppmärksamhet bland annat i Japan, där hon haft flertalet utställningar. Här i Sverige är hon bland annat aktuell med boken Himmeli, geometrisk halmslöjd förr och nu, som är en introduktionsbok i hur du gör dina egna kronor. 

Himmeli av Eija Koski, vars arbete finns att se på Halmens Hus just nu. (Foto Rita Lukkarinen)
Himmeli av Eija Koski, vars arbete finns att se på Halmens Hus just nu. (Foto Rita Lukkarinen)

Och nu nära 1,5 år senare är hon alltså tillbaka med en utställning i Bengtsfors. Himmelsk harmoni handlar om sättet hon använder sig av halmen, om jakten efter som hon säger, de perfekta proportionerna.
– Det blir ordning och harmoni, en himmeli, säger hon.

Bild ur boken Himmeli, som visar hur Eija bland annat uppdaterat det traditionella slöjdföremålet att bli ett kreativt konstobjekt i vår samtida inredning. (Foto Katja Lösönen)
Bild ur boken Himmeli, som visar hur Eija bland annat uppdaterat det traditionella slöjdföremålet att bli ett kreativt konstobjekt i vår samtida inredning. (Foto Katja Lösönen)

Fram till 1 september finns möjligheten att se Eijas arbeten på Halmens hus. Mer information om Eija Koski finns bland annat här – se den fina filmen om henne i inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *