Form&frukost #12: Eija Koski

Det är med mycket stor glädje som jag på tisdag ska få träffa Eija Koski för första gången – så spännande det ska bli! Kom och var med oss på Form&frukost på Scandic Anglais, där Eija är vår gäst för dagen. Eija Koski är världens enda konstnär som betitlar sig himmelist, hon arbetar med halmslöjd och gör det på de mest fantastiska sätt. Trogna Kurbitsläsare känner igen att jag gått igång på Eijas verk tidigare, jag såg hennes bok om halmkronor, himmeli på finska, oro på svenska, för några år sedan och skrev om det – se här. 

Himmelimakaren Eija Koski, på tisdag vår gäst på Form&frukost, kom och var med! (Foto Katja Lösönen)
Himmelimakaren Eija Koski, på tisdag vår gäst på Form&frukost, kom och var med! (Foto Katja Lösönen)

Bokförlaget Natur&Kultur gick igång på mitt inlägg och nu finns inte bara Eija i Sverige, hon är här för att lansera sin bok Himmeli – Geometrisk halmslöjd förr och nu, en helt ny bok, på svenska! Och det är alltså i det ärendet som vi passar på att få prata med henne. Form&frukost på tisdag handlar om det här;

På Form&frukost på tisdag har vi besök av finska Eija Koski, världens enda konstnär med titeln himmelist! Himmeli är finska för halmkrona, traditionen att skapa takkro- nor i råghalm finns också i Sverige, här ofta kallat oro. Få bemästrar hantverket som Eija Koski, hon ställer ut, föreläser och håller kurser i hantverket och är nu Sverigeaktuell med boken Himmeli, en introduktion till hur du gör egna kronor.Vi är nyfikna på arbetsprocessen och vill veta mer om de material och de tekniker Eija Koski använder sig av. Hur utvecklar hon sitt hantverk? Himmelikonsten har tagit design- och inredningsvärlden med storm, det vill vi prata mer om. Samt hur framtiden för en himmelikonstnär ser ut.

Och visst är du nyfiken på hur Eija Koskis himmelis ser ut? Till exempel så här! Denna pryder hennes boks omslag. (Foto Katja Lösönen)
Och visst är du nyfiken på hur Eija Koskis himmelis ser ut? Till exempel så här! Denna pryder hennes boks omslag. (Foto Katja Lösönen)

Som vanligt på våra Form&frukost-morgnar bjuder Scandic Anglais på frukosten (tacknämligt, eller hur?!) och det är Stefan Nilsson och jag som står för innehållet på scenen. Allt i hantverkets, designens, slöjdens eller formgivningens tecken. Vi håller på mellan 08.00 och 09.00, frukosten serveras i Bar Anglais från 8.00, där vi också pratar med vår gäst från 08.15. Form&frukost är gratis men du måste boka din plats, mejla oss på info@formfrukost.se. Kom och var med!

Här är en fin liten film från en av Eija Koskis utställningar i Tokyo, där känslan för hennes verk kommer fram tycker jag:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *