Fira International Yarnbombing Day!

Idag firar vi International Yarnbombing Day, en dag då garnet i det offentliga rummet hyllas och manifesteras ytterligare ett snäpp. I lördags var det ju många i världen som firade den mer etablerade Världsstickardagen, då garn och handarbete togs ut och visades upp i det publika rummet. Med Yarnbombing Day har utövarna genom åren velat förstärka och belysa själva taggandet i sitt hantverk, och därför uppmärksammas alltså garngraffitin speciellt.

Över hela världen stickas och virkas det i offentliga rum på lördag, International Yarnbombing Day coming up! Bilden kommer från förra årets event. (Foto International Yarnbombing Day)
Över hela världen stickas och virkas det i offentliga rum idag, på International Yarnbombing Day. Bilden kommer från förra årets event. (Foto International Yarnbombing Day)

Det finns många anledningar att fira, uttrycket att lämna offentliga kommentarer i garn blir mer och mer befäst, att låta sina händer föra talan för ämnen och områden som en själv brinner för är ett breddande av ett publikt samtal som idag ger röst åt allt fler människor i samhället. Låt oss uppmuntra och främja det! Alla människor har en röst och åsikter, att manifestera alla sätt möjliga att uttrycka dem – här genom garnet – ger ett bättre, vänligare, klokare och mer tolerant samhälle.

Julia Riordan @juliarioknit sprider ordet på gatan i sin verksamhet, i Stockholm och övriga världen. (Foto Kurbits)
Julia Riordan @juliarioknit sprider ordet på gatan i sin verksamhet, i Stockholm och övriga världen. (Foto Kurbits)

Ett sätt att uppmärksamma dagen – förutom aktiviteten i sig, att göra en tagg i garn och placera ut den – är att också gå med i nätverket Gerillaslöjdare Unite! En facebookgrupp där utövare i landet samlas digitalt för diskussioner och tankar om vilken roll garnet kan ha i ett offentligt samtal.

Där finns exempelvis jag och Maria Yvell som administratörer, och vi arbetar också med en rad olika projekt kring Gerillaslöjdsfestivalen (se mer om den spännande verksamheten här och här!) Genom nätverket kring Gerillaslöjdare Unite! har vi kunnat bygga de gemensamhetsprojekt vi drivit exempelvis, så det mesta hänger ihop – och vi vill gärna bli fler!

Hokus pokus! @virkadygnetrunt. Detta sattes upp under Gerillaslöjdare Unites! gemensamma #metootaggning tidigare i år. (Foto Kurbits)
Hokus pokus! @virkadygnetrunt. Detta sattes upp under Gerillaslöjdare Unites! gemensamma #metootaggning tidigare i år. (Foto Kurbits)
Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare igår samlades och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)
Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare samlades i mars och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)

I Gerillaslöjdare Unite! finns alltså nätverk att bekanta sig med, ämnen kring garn, aktivism och gemensamhetsverk att prata vidare med, så gå med där denna Yarnbombing Day!

Runt om i landet har det tidigare arrangerats en rad evenemang, kolla ditt lokala bibliotek, någon hantverksförening eller ett kulturhus nära dig så kanske du hittar andra att tagga tillsammans med.

Mer @juliarioknit denna Yarnbombing Day! (Foto Julia Riordan)
Mer @juliarioknit denna Yarnbombing Day! (Foto Julia Riordan)

Bilden i inläggets topp är gjord av @virkadygnetrunt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *