Högklassig smyckekonst på Gustavsbergs konsthall

Jag besökte Gustavsbergs konsthall igår och med endast ett par dagars marginal hann jag med att se den omfattande och imponerande smyckekonstutställningen Triennale européenne du bijou contemporain. Denna den sjätte i upplagan har turnerat från Mons i Belgien, till Sverige och för att redan i nästa vecka flytta vidare mot Frankrike och Paris.

Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)
Tobias Alm, The Châtelaine no 11. Ingår i den europeiska smyckekonsttriennalen, just nu på Gustavsbergs konsthall. (Foto Tobias Alm)

45 smyckekonstnärer deltar i denna stora satsning, utställningen bjuder på riktigt stora internationella namn, tillika svenska storheter. Att vi har mycket att komma med på en internationell smyckekonstscen är sedan tidigare konstaterat i många av de individuella framgångar som våra konstnärer har utomlands.

Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)
Smyckekonstutställningen pågår på Gustavsbergs konsthall fram till söndag 13 maj. (Foto Kurbits)

På Gustavsbergs konsthall går det att se med egna ögon. Arenan för smyckekonsten växer och intresset likaså, det är en spännande värld att ta del av, de smycken som här presenteras är ögonöppnande, provocerande, politiska och samtidskommenterande. Högklassigt helt enkelt.

Work series, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)
Work series 2016, av Lisa Björk. (Foto Lisa Björk)
Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)
Broderad läderjacka av Sebastien Vanderkerchhove, med i den pågående smyckekonsttriennalen. (Foto Kurbits)

För urvalet av de 15 svenska deltagarna står smyckekonstnären och curatorn  Sofia Björkman. Samordnare av den svenska delen av utställningen är Konsthantverkscentrum och valet av Gustavsberg är förstås utmärkt. Dels för  vackra lokalerna förstås, dels för den etablering som konsthallen står för när det gäller konsthantverket i stort. Ett gott samarbete helt klart.  Här finns ett inslag om utställningen från SVT:s program Sverige, där vi ser några av de medverkande och hör dem berätta om sina arbeten.

Steller's Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)
Steller’s Jay, 2017. Brosch i återvunnen plast av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)

Jag ordar inte så mycket mer om själva utställningen eftersom jag är mån om att hinna få rekommendera alla som har möjlighet att ta sig till Gustavsbergs konsthall, fram till 13 maj finns möjligheten att se riktigt högklassig europeisk smyckekonst.

Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)
Standard Graphs, brosch av Kajsa Lindberg (också i inläggets topp) (Foto Kurbits)

Utställningen är omfattande och väldigt fint presenterad i effektfulla träboxar, där smyckena kommer fram på ett fint sätt, varvat med annan hängning i lokalerna. Katalogen och texterna i utställningen ger också goda ingångar i scenen och en förståelse för vad de visade verken har för tillkomst, bakgrund och historia. Ta en tur till Gustavsberg du som har möjlighet!

Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)
Arbeten av Sanna Svedestedt Carboo, skuret renskinn i broscher och halsband. (Foto Kurbits)
Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)
Johanna Törnqvists effektfulla halsband, gjorda av återvunna medicinförpackningar, stilfullt presenterat med film i utställningen. Gå och se! Sista dagen nu på söndag. (Foto Kurbits)

 

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *