Följ med på invigning – Det blå skåpet!

Den här veckan förbereder jag bland annat för det här roliga – på lördag är jag i Linköping,  på Östergötlands museum och föreläser, då den intressanta utställningen Det blå skåpet invigs.  Jag kommer att vara på plats för att prata om slöjd i olika skepnader och i olika epoker och här är bland annat några av de bilder jag kommer att ha med mig. 

Malmöhus läns hemslöjdsförening Slöjdinventering 1910-13. Åkdyna från Slågarp socken, funnen på det alltid så fantastiska digitaltmuseum.se (Foto Hemslöjdens samlingar)
Malmöhus läns hemslöjdsförening Slöjdinventering 1910-1913. Åkdyna från Slågarp socken från 1795 som det står i stygnen. Funnen på det alltid så fantastiska digitaltmuseum.se (Foto Hemslöjdens samlingar)

Något som intresserar mig är förhållandet till behov och skapande genom tid; vi behöver inte göra en tröja för att hålla oss varma idag, men vi vill ändå göra – kanske har vi andra behov (att sticka för njutning och som uttrycksfull syssla) eller för att visa på en åsikt, en insikt eller någon slags kommunikation.

Skånskt broderat arbete för en åkdyna med dateringen 1814. Motivet föreställer Adam och Eva. (Foto Mats Landin / Nordiska museet)
Skånskt broderat arbete för en åkdyna med dateringen 1814. Detalj av motivet som föreställer Adam och Eva. (Foto Mats Landin / Nordiska museet)

På samma sätt som kvinnor förr var tvungna att bevisa sin lämplighet som maka genom den flit hon visade i brudkistans produkter (och därmed bevis på att hon kunde förse en blivande familj med nödvändiga textilier) manifesterar vi med samma stygn och maskor idag andra saker som är viktiga för oss. Åsikter, närvaro, demokrati – eller inte minst – utlopp för kreativitet och konstnärlighet.  Om det tänkte jag nysta lite i, ja, lite luddigt ännu, men ge mig några dagar så har jag klurat på det hela ytterligare.

Svampburkarna i näver är framtagna av Design Stories som ett sätt att möta upp behovet att odla mer inomhus, året om. Näverburkarna är gjorda av Bror Forslund. Burkarnas lock är gjorda i materialet Compostable Composite och består av kol, äggskal och kaffe. Emeli Höcks har tillverkat dem. Detta är prototyper som lanseras under 2018 för att kunna sättas i produktion. (Foto Design Stories)
Svampburkarna i näver är framtagna av Design Stories som ett sätt att möta upp behovet att odla mer inomhus, året om. (Foto Design Stories)

Det blå skåpet – en berättelse in i östgötsk folkkonst är en berättelse i en utställning, om föremålens magi och gamla tiders kunskap får jag veta. Jag är nyfiken på vilka föremål och vilka berättelser som kommer att visas, och jag ser fram emot lördagens besök i Linköping. Ingvigningen sker 13.00 och 14.45 pratar jag enligt programmet:  

”Om slöjdens förträfflighet och framtid, om dess kraft och möjligheter och om olika sätt att förändra världen med händerna. Frida Arnqvist Engström utgår framför allt från gerillaslöjdsrörelsens perspektiv, men även från folkkonsten och den traditionella slöjdrörelsen”.

Fransar till en kudde, Nordiska museets samlingar på digitaltmuseum.se. (Foto Birgit Brånvall)
Fransar till en kudde, Nordiska museets samlingar på digitaltmuseum.se. (Foto Birgit Brånvall)

Kom gärna och var med! Eftermiddagen bjuder på en rad spännande programpunkter i invigningen, tal och musik också! Hela programmet här.

1 comment

  1. Men så intressant! Underbar miljö att vistas i och få höra Dig föreläsa. Önskar att vi var där

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *