Briljant kombo: Åsa Jungnelius och Josefin Gäfvert på Olseröds konsthall

 För en tid sedan öppnade årets säsong på Olseruds Konsthall i Olseröd, Skåne. Först ut är utställningen Tête-à-Tête med Åsa Jungnelius och Josefin Gäfvert, en så briljant kombination tycker jag. Två i sig spännande konstnärskap som här samsas och kompletterar i uttryck – cool satsning helt enkelt, jag blev väldigt nyfiken på upplevelsen.

Just nu, Tête-a-tête på Olseruds konsthall: Josefin Gäfverts verk Utan titel (tv) och Gorillamamman på väggen,Åsa Jugnelius glasverk står på ytterligare en matta av Josefin Gäfvert. (Foto Olseruds konsthall)
Just nu, Tête-a-tête på Olseröds konsthall: Josefin Gäfverts verk Utan titel (tv) och Gorillamamman på väggen, Åsa Jugnelius glasverk står på ytterligare en matta av Josefin Gäfvert. (Foto Olseröds konsthall)

Precis som konsthallen skriver har ju både textil och glas blivit omtalade som konstnärliga uttryck på senare tid, gott så eftersom vi numera gärna vill  prata om konstformen textil och glas.  Därför är det också så bra att det är två utövare som utan pardon krävt sin plats på respektive konstscen med sina uttryck.

Åsa Jungnelius har en helt egen plats som glaskonstnär med sina områden och ämnen tolkade konstnärligt, och har mutat in den platsen under lång tid. Josefin Gäfvert har med sin textila konst från väven blivit allt mer självklar som utövare på arenan.

Åsa Jugnelius snippskålar i förgrunden, och No blue without orange av Josefin Gäfvert ståtligt upphängt på väggen i utställingenTête-a-tête.(Foto Olseruds konsthall)
Åsa Jungnelius snippskålar i förgrunden, och No blue without orange av Josefin Gäfvert ståtligt upphängd på väggen i utställningen Tête-a-tête. (Foto Olseröds konsthall)

Josefin Gäfverts tolkningar av kvinnans roll i samhället utifrån vävstolens möjligheter (och begränsningar) och uttryck är spännande i sig och att kombinera det med Åsa Jungnelius arbeten som ju verkligen berör samma områden i glaset, ger en riktigt spännande utställning.

Jag skulle säga att deras tolkningar av materialen utifrån politik, samhällsstrukturer, hantverkstraditioner och feminism förenar dem utifrån vad jag vet om deras respektive uttryck, (jag har inte sett utställningen tyvärr) – jag tänker att det är en sorts magi som uppstår i utställningsformen också.

Tête-a-tête: på väggen Josefin Gäfverts Experiment genom en kökshandduk. I förgrunden verk av Åsa Jungnelius. Utställningen pågår fram till 28 maj på Olseruds konsthall i Skåne. (Foto Olseruds konsthall)
Tête-a-tête: på väggen Josefin Gäfverts Experiment genom en kökshandduk. I förgrunden verk av Åsa Jungnelius. Utställningen pågår fram till 28 maj på Olseröds konsthall i Skåne. (Foto Olseruds konsthall)

Josefin Gäfvert återkommer ofta till att hon vill bryta loss kraven på material och teknik med sina verk, som att det alltid endast handlar om hur saker är gjorda (eller hur lång tid det tagit) när det kommer till konsthantverk, något som jag tänker mig Åsa Jungnelius gärna skriver under på också. Istället låter de verken prata  om könsmaktsordning, genus och moderskap, livet och allt som finns däremellan.

Road to baby, Josefin Gäfvert, kopplat till den könsmaktordning Åsa Jugngelius utforskar i sina verk i glas ("hålet och pålen") - två mycket spännande konstnärskap som undersöker feminism, jämställdhet och politik utifrån sina sinsemellan olika material. (Foto Olseruds konsthall)
Road to baby, Josefin Gäfvert, kopplat till den könsmaktordning Åsa Jugngelius utforskar i sina verk i glas (”hålet och pålen”) – två mycket spännande konstnärskap som undersöker feminism, jämställdhet och politik utifrån sina sinsemellan olika material. (Foto Olseröds konsthall)

Tête-à-Tête pågår till 28 maj, gå och se om du har möjlighet! Bilderna har jag fått från konsthallen, så roligt att se utställningsmiljön också, ser ju galet ståtligt ut!

2 comments

  1. Trevligt inslag! Roligt att Skåne också kan få vara med. Men orten är Olseröd så som du skriver i rubriken, inte Olserud. Endera dagen ska jag åka dit och se utställningen. Har lyckan att bo alldeles i närheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *