I två ytterligare dagar finns mötet mellan Maria Holmer Dahlgren och Mikiko Yamanashi på Galleri Yamanashi i Gamla Stan i Stockholm. Här möts inte bara två kulturer i form av Sverige och Japan, här mixas också formspråk, uttryck och material – när Maria Holmer Dahlgrens karaktäristiska grafiska design med starkt färgspråk tolkas i textil lämpar sig korsstygnen extra bra.
Det såg den svenska hemslöjdskännaren Mikiko Yamanashi snabbt när de båda träffades på Formex under 2016. Vänskap och samarbetslusta uppstod och The Cross Over Project var fött. Jag har fått lite smakprov under resans gång, och har under projektet häpnat över hur fantastiskt fint Marias form blir till stygn, och som jag nu såg idag – rya och väv.
Men de hade inte heller varit så tydliga om inte Marias känsla för det lekfulla och berättande varit så framträdande. Svenska ord möter sina japanska motsvarigheter och likheter och olikheter uppstår, liksom skillnader och likheter i kulturer och förutsättningar.
Mikiko Yamanashi har varit intresserad av svensk hemslöjd sedan sitt första besök i Sverige, 1967. Tack vare en svensk brevvän kom hon hit på besök, och genom inblicken i det svenska textila arvet hemma hos henne kom ett livslångt intresse och kunnande att ta form. I våras var Maria och Mikikos utställning i Tokyo, där det finns ytterligare ett Yamanashi-galleri. I Tokyo finns också de lärare och elever som i Mikikos regi skapat textila tolkningar av Marias formgivning. Här har mönstren fått produktformgivning och hemslöjdsdetaljer – kuddarna har fått tofsar, flätningar och bollar – och har tillverkats av Mikiko och hennes elever. Också de många materialsatser som tagits fram är gjorda i Tokyo – de har japanska och engelska beskrivningar. Samarbetet med Wåhlsteds garner gör okcså att produkterna håller hög kvalitet i material finish, en fröjd att se också det klassiska yllet och vadmalen komma till sin rätt även i detta format.
En hel del mer finns att berätta om Mikiko Yamanashi och hennes sätt att arbeta för det svenska hemslöjdsarvet omsatt i japansk kultur, ett ämne jag gärna återkommer till. Jag dock är glad att jag hann ta mig till galleriet idag för att se det slutliga resultatet för just denna utställning, och fokuserar på detta här så ni som hinner kan ta er dit, förhoppningsvis är detta ett samarbete vi lär få se mer av framöver. Dessa två rutinerade proffs har mycket att ge varandras områden, det är jag övertygad om. Utställningen The Cross Over Project finns att se till och med torsdag 28 september, galleri Yamanashi har öppet 12-18 fram tills dess – gå och se om du har möjlighet!