Cross Over Project -Sverige möter Japan

I två ytterligare dagar finns mötet mellan Maria Holmer Dahlgren och Mikiko Yamanashi på Galleri Yamanashi i Gamla Stan i Stockholm. Här möts inte bara två kulturer i form  av Sverige och Japan, här mixas också formspråk, uttryck och material – när Maria Holmer Dahlgrens karaktäristiska grafiska design med starkt färgspråk tolkas i textil lämpar sig korsstygnen extra bra.

Ai - kort och kärfnfullt för kärlek. Som projektet skriver: "Ai ... is very short, but can last for a lifetime". Cross Over, visas två dagar till på Galleri Yamanashio i Stockholm. (Foto Kurbits)
Ai – kort och kärfnfullt för kärlek. Som projektet skriver: ”Ai … is very short, but can last for a lifetime”. Cross Over visas två dagar till på Galleri Yamanashi i Stockholm. (Foto Kurbits)

Det såg den svenska hemslöjdskännaren Mikiko Yamanashi snabbt när de båda träffades på Formex under 2016. Vänskap och samarbetslusta uppstod och The Cross Over Project var fött. Jag har fått lite smakprov under resans gång, och har under projektet häpnat över hur fantastiskt fint Marias form blir till stygn, och som jag nu såg idag – rya och väv.

Maria HGolmer Dahlgren och Miokiko Yamanashi, tillsammans i våras då jag träffade dem. Så inspirerande att höra dem berätta om sitt samarbete! (Foto Kurbits)
Maria Holmer Dahlgren och Miokiko Yamanashi, tillsammans i våras då jag träffade dem. Så inspirerande att höra dem berätta om sitt samarbete! (Foto Kurbits)

Men de hade inte heller varit så tydliga om inte Marias känsla för det lekfulla och berättande varit så framträdande. Svenska ord möter sina japanska motsvarigheter och likheter och olikheter uppstår, liksom skillnader och likheter i kulturer och förutsättningar.

Cross Over Project - svenskt möter japanskt i form och stygn - fram till 28:e i Gamla stan. (Foto Kurbits)
Cross Over Project – svenskt möter japanskt i form och stygn – fram till 28:e i Gamla stan. (Foto Kurbits)

Mikiko Yamanashi har varit intresserad av svensk hemslöjd sedan sitt första besök i Sverige, 1967. Tack vare en svensk brevvän kom hon hit på besök, och genom inblicken i det svenska textila arvet hemma hos henne kom ett livslångt intresse och kunnande att ta form. I våras var Maria och Mikikos utställning i Tokyo, där det finns ytterligare ett Yamanashi-galleri. I Tokyo finns också de lärare och elever som i Mikikos regi skapat textila tolkningar av Marias formgivning. Här har mönstren fått produktformgivning och hemslöjdsdetaljer – kuddarna har fått tofsar, flätningar och bollar –  och har tillverkats av Mikiko och hennes elever. Också de många materialsatser som tagits fram är gjorda i Tokyo – de har japanska och engelska beskrivningar.  Samarbetet med Wåhlsteds garner gör okcså att produkterna håller hög kvalitet i material finish, en fröjd att se också det klassiska yllet och vadmalen komma till sin rätt även i detta format.

Materialsatserna som ingår i Cross Over projektet är många och generösa - i samarbete med Wåhlstedts garn håller de också materialmässigt hög klass. (Foto Kurbits)
Materialsatserna som ingår i Cross Over projektet är många och generösa – i samarbete med Wåhlstedts garn håller de också materialmässigt hög klass. (Foto Kurbits)

En hel del mer finns att berätta om Mikiko Yamanashi och hennes sätt att arbeta för det svenska hemslöjdsarvet omsatt i japansk kultur, ett ämne jag gärna återkommer till. Jag dock är glad att jag hann ta mig till galleriet idag för att se det slutliga resultatet för just denna utställning, och fokuserar på detta här så ni som hinner kan ta er dit, förhoppningsvis är detta ett samarbete vi lär få se mer av framöver. Dessa två rutinerade proffs har mycket att ge varandras områden, det är jag övertygad om. Utställningen The Cross Over Project finns att se till och med torsdag 28 september, galleri Yamanashi har öppet 12-18 fram tills dess – gå och se om du har möjlighet!

Kärlek - motsvarigheten och kanske kontrasten till ai. Två ord kär och lek. Tolkade i japanska korsstygn. (Foto Kurbits)
Kärlek – motsvarigheten och kanske kontrasten till ai. Två ord kär och lek. Tolkade i japanska korsstygn. (Foto Kurbits)
Maria från tidigare idag i sin utställning i Gamla stan. Bakom henne syns prov på hennes grafiska design, och också formgivningen till detta gemensamma projekt. Fint att ses idag Maria! (Foto Kurbirts)
Maria Holmer Dahlgren från tidigare idag i sin utställning i Gamla stan. Bakom henne syns prov på hennes grafiska design, och också formgivningen till detta gemensamma projekt. Fint att ses idag Maria! (Foto Kurbits)
Kudde med extra allt - kärlek i form, stygn och hemslöjd. Bredvid syns också Maria Holmer Dahlgrens känsla för hela berättelsen, där alla produkter har stiliga förpackningar med tydliga referenser och berättelser. Från ax till limpa på ett sätt som bara är hennes eget. (Foto Kurbirts)
Kudde med extra allt – kärlek i form, stygn och hemslöjd. Bredvid syns också Maria Holmer Dahlgrens känsla för hela berättelsen, där alla utställningens produkter har stiliga förpackningar med tydliga referenser och berättelser. Från ax till limpa på ett sätt som tydligt bär hennes signatur. (Foto Kurbits)
Galleri Yamanashi i Gamla stan. Utställningen pågår ytterligare två dagar. (Foto Kurbits)
Galleri Yamanashi i Gamla stan. Utställningen pågår ytterligare två dagar. (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *