Var med och #delavantar du med!

Sugen på att sticka lite vantar i höst? Här kommer ett roligt projekt att vara med i, från hemslöjden i Skåne. Där har man startat hösten med vantinspiration de luxe, med Erika Nordvall Falcks imponerande vantsamling med vantar från norr. Utställningen Samiska marknadsvantar är över, men kvar finns projektet #delavantar som går i vantens tecken.

-Vi vill gärna att alla som vill gör ett mönster till ett par egna vantar, och gärna stickar dem och skickar in till oss. Vi kommer att göra en utställning med alla vantar vi får in, säger Sofia Månsson, som är hemslöjdskonsulent och ansvarig för projektet.

#delavantar är hemslöjden i Skånes nya gemensamhetsprojekt - tidigare har det varit broderi och snickeri på tapeten, nu vill de samla in allas era vantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)
#delavantar är hemslöjden i Skånes nya gemensamhetsprojekt – tidigare har det varit broderi och snickeri på tapeten, nu vill de samla in allas era vantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)

Men, säger Sofia, du får gärna formge flera mönster, sticka flera vantar, eller bara något par, gör som du vill! Tanken är att tillsammans bygga upp en fysisk vantutställning, men också ett digitalt arkiv med en massa nyformgivna vantar att ta del av.

-Det är roligt att prova nya medier och att använda sig av olika plattformar när vi tänker utställningar och projekt. Stickvärlden är i sig både generös och digital och därför har vi skapat en sajt där alla mönster laddas upp, en facebookgrupp och också genom att söka på instagram och facebook på #delavantar, säger Sofia om tankarna från hemslöjdskonsulenterna kring #delavantar.

Till projektet har också podden Stickkontakt bjudits in som samtals- och samarbetspart.

En mall med grundmönster på en vante underlättar för dig som vill att formge din egen vante. Ladda upp ett eller flera mönster! Och sticka din egen vante (eller flera!) och skicka in till #delavantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)
En mall med grundmönster på en vante underlättar för dig som vill att formge din egen vante. Ladda upp ett eller flera mönster! Och sticka din egen vante (eller flera!) och skicka in till #delavantar. (Foto Hemslöjden i Skåne)

Men hur gör man då? Måste man börja helt från början? Om du vill – enda önskemålet är att vantarna är stickade, sen får de se ut hur som helst. Broderade, applicerade eller hur du väljer att smycka dem, alla vantar räknas och kommer med i utställningen, försäkrar Sofia.

För att underlätta har ett grundmönster tagits fram, så du som känner dig lite ringrostig, var lugn! Här kan du få hjälp. Det du däremot måste göra är att själv bestämma hur din vante ska se ut; det vill säga, du får helt fritt välja utseende på din vante. För av upphovsrättlsiga skäl får du ju inte kopiera någon annans mönster.

Men tanken att också bjuda in till själva formgivningsprocessen tycker jag är sympatisk. För den som stickar mycket som hobby kan detta vara en ny eller rolig utmaning. Och jublet kring projektet har låtit höra av sig, även om man endast är i startgroparna ännu. Sett till delningar och aktiviteter i facebookgruppen är det många som är på gång. Sofia själv är inne på sitt sjätte par för att det är så roligt:

– Jag är ingen proffsstickare alls, och har under de månader jag varit igång lärt mig en massa om just formgivningen i sig, vad som funkar och vad som inte funkar när man bestämmer mönster och färger. Det har varit en rolig process som jag hoppas att fler kommer att vilja ta del av, säger hon.

Projektledarna bakom #delavantar har inga begränsningar på antalet vantar de kan ta emot - de hoppas på många! (Foto Hemslöjden i Skåne)
Projektledarna bakom #delavantar har inga begränsningar på antalet vantar de kan ta emot – de hoppas på många! (Foto Hemslöjden i Skåne)

#delavantar kommer att bli till en utställning som visas på hemslöjden i Landskrona 20 januari – 3 mars. Senast 8 januari behöver dina fysiska vantar vara på plats för att de ska hinna komma med i utställningen. All information om hur du laddar upp ditt mönster, hur du delar med dig och postar dina vantar finns på sajten: vantar.hemslojdeniskane.se

Vantarna vandrar sedan vidare, 10 mars -30 april finns utställningen i Luleå, på Norrbottens museum. i  Eftersom inspirationen väcktes i samband med utställningen om de samiska marknadsvantarna passar det fint att dessa vantar också landar där. Men glöm inte heller bort att utställningen också pågår på nätet via vantar.hemslojdeniskane.se, podcasten Stickkontakt, instagram genom #delavantar och i facebookgruppen #delavantar.

Ta fram formgivningsgurun inom dig, specialbeställ dina egna vantar av dig själv och sätt igång att sticka! Så här kommer du igång. 

Här är det upprop som gått ut kring projektet. Mer information hittar du på sajten vantar.hemslojdeniskane.se (Foto Hemslöjden i Skåne)

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *