Kolla in! Växjö har fått en trasmatta – på 328 meter!

Imorse vaknade Växjö till en ny stadsbild – längs med hela Storgatan ligger nämligen en 328 meter lång trasmatta utlagd. 24 vävstugor runt om i länet är inblandade i detta storverk och tillsammans har de vävt en gemensam matta – uppgiften var att hålla sig till 70 centimeters bredd, annars kunde teknik och material variera, berättar Monica Modig Rauden från Hemslöjden Kronoberg, som arrangerat och samordnat hela projektet. Men varför ligger det en trasmatta i stan?

-För att visa upp vävningen! Och inte minst, de som väver! Tekniken och utövarna syns inte i samhället och det vill vi ändra på, säger Monica, som är jublande glad över att mattan nu är på plats.

Imorse vaknade Växjöborna till en 328 meter lång trasmatta längsmed hela Storgatan, vävare från hela Kronoberg har deltagit i arbetet. (Foto Carina Olsson)
Imorse vaknade Växjöborna till en 328 meter lång trasmatta längsmed hela Storgatan, vävare från hela Kronoberg har deltagit i arbetet. (Foto Carina Olsson)

Hon sökte tillstånd för att få lägga ut mattan för ett och ett halvt år sedan, nästan samtidigt som det blev klart att Växjö skulle arrangera den internationella Vävmässan, som också öppnar idag. Att välkomna besökare till vävmässan med hjälp av en handvävd trasmatta passar sig ju förstås extra bra.

Klockan 05.00 imorse var Monica och det stora team hon berättar att hon har runt om sig i detta projekt ute längs storgatan för att lägga ut mattan och också nästa fast den i gatstenen. Med sig i morse hade de 30 rullar hopknutna mattor som de alltså rullade ut och installerade.

Starten på trasmattan, 70 cms bredd och med glada färger är den ett vackert tillskott i stadsbilden, fram till lördag. (Foto Carina Olsson)
Starten på trasmattan, här rullas den ut! 70 cms bredd och med glada färger är den ett vackert tillskott i stadsbilden, fram till lördag. (Foto Carina Olsson)

-Det är cirka 200 vävare som bidragit till denna matta, säger Monica. Ursprungligen hade jag 240 meter varp som jag fick sponsrat, jag delade ut tio meter per vävstuga och hoppades att de skulle mäkta med det. Men väverskorna vävde givetvis på och när jag kunde dela ut ytterligare varp vävde de på, deras engagemang har varit fantastiskt.

Monica Modig Rauden, här till höger i bild, tillsammans med medhjälpare imorse nästandes ihop mattan. (Foto Carina Olsson)
Trasmattans samordnare Monica Modig Rauden, här till höger i bild, tillsammans med medhjälpare imorse nästandes ihop mattan. (Foto Carina Olsson)

Intresset för mattan har redan under förmiddagen varit stort berättar Monica, Växjöborna stannar och fotar, tittar och tar in. Syftet med att uppmärksamma vävningen verkar redan vara uppnått. För mer bilder på mattan, kolla in #trasmattan, där lär det öka allteftersom dagarna går. Men vad händer nu?

-Trasmattan får ligga fram till lördag eftermiddag, då vi rullar in den. Det har varit många frågor om att ha en matta i det offentliga rummet, och oro för att den ska bli smutsig eller förstörd. Men då har jag svarat att vi har tvättat trasmattor i alla tider, så det ska nog går bra nu också…

Engagermanget i de 24 inblandade vävstugorna har varit stort - cirka 200 vävare har varit delaktiga och vävt med stor lust. (Foto Carina Olsson)
Engagemanget i de 24 inblandade vävstugorna har varit stort – cirka 200 vävare har varit delaktiga och vävt med stor lust. (Foto Carina Olsson)

De 30 rullarna tas in och lämnas efter helgen till St Erikshjälpen, som kommer att dela upp mattan i mindre bitar och sälja, pengarna går till deras välgörande verksamhet. Vävmässan, som anordnas var tredje år på olika platser i Sverige lockar branschfolk och besökare från hela landet och är även internationellt uppskattad. Se programmet för mässan här. Och temat vävning är förstås också något som Hemslöjden Kronoberg lyfter i ett antal program och utställningar, se mer här till exempel.

I Växjötrakten? Se till att ta en sväng förbi Storgatan i helgen! (Foto Carina Olsson)
I Växjötrakten? Se till att ta en sväng förbi Storgatan i helgen! (Foto Carina Olsson)

 

1 comment

  1. Nu förstår jag varför min granne Britt var till Växjö igår! Britt är drygt 80 år och deltar i en vävstuga här i Uddevalla. Förmodligen hade de vävt en matta!? Så roligt att se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *