Boktips: En handbok om indigo – färgning och projekt

Moyo-sashi, ett av sashikons mönster med räta linjer som med stygnen bilder mönster. (Foto uppslag ur boken/Kurbits)

Nu har vi landat i Hälsingland för sommaren, precis som vanligt blivit de senaste åren – härligt! Med mig till hit har jag boken om indigo, den har funnits ute en tid men jag har haft den i åtanke som både sommarläsning och sommarprojekt och därför sparat den lite.

Och tipsar gärna om den utifrån det – En handbok om indigo, färgning och projekt, av Kerstin Neumüller och Douglas Luhanko är nämligen både en givande läsning om indigo som planta, färg och pigment med tydliga genomgångar av olika växtligheter, samt spännande beskrivningar av recept på indigokypar. Med tanke att du sedan ska kunna ta dig an något av bokens projekt.

Boken om indigo, av Kestin Neumüller och Douglas Luhanko behandlar färgningen från planta till färdiga projekt. (Bilderna i boken är tagna av Fredrik Ottosson. Här avfotade av Kurbits.)
Boken om indigo, av Kestin Neumüller och Douglas Luhanko behandlar färgningen från planta till färdiga projekt. Här är det färsk färgpilört som används för färgning. (Bilderna i boken är tagna av Fredrik Ottosson. Här avfotade av Kurbits.)

Du kan med fördel välja olika nivåer på ditt görande; förkovran, experiment och hantverksutövande, boken är pedagogisk och entusiastisk i alla delar. Och mycket uppmuntrande! Jag gillar meningar som ”ett stort mått nyfikenhet och viljan att prova sig fram” och ”regler är till för att brytas” som författarna spränger in här och där.

Indigo-boken riktar sig till både dig som aldrig förr provat och till mer erfarna färgare. Och består även av både beskrivningar på själva mönstringsteknikerna och en rad användningsområden med hantverkstekniker; inspirerade bland annat av japanska traditioner kring vikning (shibori) och broderi (sashiko). Jag gillar också fokuset på lappa och laga och fokuset på vårdandet av kläder som finns bland projekten.

Moyo-sashi, ett av sashikons mönster med räta linjer som med stygnen bilder mönster. (Foto uppslag ur boken/Kurbits)
Moyo-sashi, ett av sashikons mönster med räta linjer som med stygnen bilder mönster. (Foto uppslag ur boken/Kurbits)

Författarna har olika ingångar i materialet och tekniken, vilket också ger boken en bra bredd, och därmed tänker jag också passar många målgrupper: Kerstin Neumüller är herrskräddare med mycket kunskap om traditionell textil och även hemslöjd, Douglas Luhanko är expert på denim och producerar egna jeans till sin butik Unionville i Stockholm.  De möttes gemensamt i sitt nyväckta intresse för att lära sig färga indigo på naturlig väg och här har de samlat sina erfarenheter.

Det är en vacker bok, där kombinationen av indigo och här - intrikat lapptäcksteknik - fungerar fint tillsammans. Lapptäcket kom till som ett sätt att använda de många indigofärgbitar författarna hade. (Foto uppslag ur boken/Kurbits)
Det är en vacker bok, där kombinationen av indigo och här – intrikat lapptäcksteknik – fungerar fint tillsammans. Lapptäcket kom till som ett sätt att använda de många indigofärgbitar författarna hade. (Foto uppslag ur boken/Kurbits)

En handbok om indigo, färgning och projekt, täcker många områden och ingångar i vad man som läsare vill veta om färgningsprocessen och göra av den rent handfast. Recepten (åtta stycken) är framtagna av olika indigokännare över världen och det ger även det boken bredd. Exempelvis uppmärksammas Jeanette Schärings arbete för att sprida kunskap om naturlig färgning (och hennes utforskande av bakteriefloror hos jästa kypar tex) som en röst.

Bokens projekt handlar både om själva färgningen och hur du får fram mönstringsteknikerna, samt på projekt där indigofärgat används och lyfts med andra hantverkstekniker. (Foto uppslag ur boken Kurbits)
Bokens projekt handlar både om själva färgningen och hur du får fram mönstringsteknikerna, samt på projekt där indigofärgat används och lyfts med andra hantverkstekniker. (Foto uppslag ur boken Kurbits)

Boken håller också den vetgirige i handen med kapitel om odling och hur du kan producera dina egna blåa nyanser från frö till färg. Samt alltså en genomgång av färgningstekniker och även avslutningsvis något om materiallära.

Inspirerad och intresserad? Boken rekommenderas för sommarläsningen och projekten som kan mynna ur den. Lycka till!

Indigo. Bokens omslag. Med bilder av Fredrik Ottosson. (Foto Kurbits)
Indigo. Bokens omslag. Med bilder av Fredrik Ottosson. (Foto Kurbits)

Bilden i inläggets topp föreställer Honeycomb-shibori, en av bokens exempel på den japanska reservagetekniken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *