Kurbits önskar Glad midsommar!

En strålande, fin, stämningsfull och festlig midsommarafton önskar jag er fina läsare! Ha en riktigt skön och vilsam midsommarhelg också, njut av ljuset varän du är. Kurbits tuffar på ytterligare någon veckan innan det är dags för sommaruppehåll. Inlägget illustreras med en rad fina bilder från midsommarafton runt om i Sverige under förra århundradet – jag gick till den alltid så fantastiska källan Digitalt museum, detta var vad jag bland annat fann. Visst är väl den här bilden magisk?

Kyrkbåtar i Leksand vid midsommar. Män, kvinnor och barn klädda i folkdräkter från Dalarna. Fotot är taget 1941 och i fotografuppgifterna står Kristoffersson, Hr. (Källa digitaltmuseum.se)
Kyrkbåtar i Leksand vid midsommar. Män, kvinnor och barn klädda i folkdräkter från Dalarna. Fotot är taget 1941 och i fotografuppgifterna står Kristoffersson, Hr. Bilden är uppladdad av Nordiska museet. (Källa digitaltmuseum.se)

Kolla upp och använd Digitalt museum du med – här lägger landets museer och också hemslöjdsföreningar in bilder på föremål ur sina samlingar. Formidabel guldgruva!

"Midsommarfest Juni 26/6" enligt fotografens notering.
Flickorna bär plagg inspirerade av rättviksdräken och till det gummistövlar. Troligen en blöt midsommar! - ur museets anteckningar. Bilden är tagen 1948 av Arne Andersson (liksom bilden in inläggets topp) (Källa digitaltmuseum.se)
”Midsommarfest Juni 26/6” enligt fotografens notering.
Flickorna bär plagg inspirerade av rättviksdräken och till det gummistövlar. Troligen en blöt midsommar! – ur Bohusläns museums anteckningar. Bilden är tagen 1948 av Arne Andersson (liksom bilden in inläggets topp) (Källa digitaltmuseum.se)

Glad helg och på återhörande!

Midsommarfirande i Grebbestad under början av 1900-talet. Fotograf Thure Nihlén. (Källa digitaltmuseum.se)
Midsommarfirande i Grebbestad under början av 1900-talet. Fotograf Thure Nihlén. (Källa digitaltmuseum.se)
Dekoration av majstång och midsommarfirande i Leksand. Fotograf Erik Liljeroth, omkring 1965-1971. (Källa digitaltmuseum.se)
Dekoration av majstång och midsommarfirande i Leksand. Bilden ur Nordiska museets samlingar. Fotograf Erik Liljeroth, omkring 1965-1971. (Källa digitaltmuseum.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *