Gå&se: Stay Sharp med politisk egg

Jag är på väg till Almedalen för att prata om gerillaslöjd som politisk protest i det offentliga rummet, tillsammans med tidningen Syre diskuterar jag olika sätt att förändra världen med händerna, kom och var med oss om du är på plats, se mer här! 

Jag hoppas också att kunna se Jögge Sundqvists pågående utställning Stay Sharp – jag slöjdar alltså är jag på Gotlands konstmuseum, ett tips för alla Gotlandsbesökare under sommaren också!

Slöjdaren Jögge Sundqvist aka Surolle. Aktuell med utställningen Stay Sharp - jag slöjdar alltså finns jag, på Gotlands konstumuseum i sommar. (Foto: Elin Berge)
Slöjdaren Jögge Sundqvist aka Surolle. Aktuell med utställningen Stay Sharp –
jag slöjdar alltså är jag, på Gotlands konstumuseum i sommar. (Foto: Elin Berge)

Ta alltså möjligheten att se Jögges alster och handgjorda värld då en av landets skickligaste slöjdare visar föremål hämtade ur folkkonsten, slöjdtraditionen och inte minst skogen – formade genom alter egot surolle. På plats finns vrilkåsor, ordtavlor, egensinniga karmstolar och mycket annat som gör Jögges formspråk unikt och hans slöjd till sin egen.

Slöjdaren Jögge Sundqvists formspråk är hämtat ur skogen där materialet finns och berättar historier. Slöjdkunskapen som framtida superkraft är något vi måste prata mer om! (Foto Jögge Sundqvist)
Slöjdaren Jögge Sundqvists formspråk är hämtat ur skogen där materialet finns och berättar historier. Slöjdkunskapen som framtida superkraft är något vi måste prata mer om! (Foto Jögge Sundqvist)

Stay Sharp pågår till 8 oktober. Och för att knyta an till Almedalen och att slöjd också är politik citerar jag gärna hemslöjdskonsulenten Frode Falkenhaug vid Gotlands konstmuseum apropå slöjdens och inte minst – slöjdarens roll – i samtiden och framtiden:

Vi lever i en tid då allt fler har börjat fundera på om det går att leva enklare. Att äga sin tid och känna mening och sammanhang genom till exempel stadsodling, återbruk eller eget slöjdande, är några varianter av en brokig rörelse som benämns som frugal. I surolles process är det krokvuxna och skeva ofta en utgångspunkt. Det konstnärliga arbetet blir i sin tidskrävande process en frugal verksamhet.

Här finns mycket att göra som offentlig ivrare av slöjd som del av en omställningsrörelse till exempel. Jag hoppas på att kunna komma in också på detta under samtalet i Almedalen på tisdag – jag kallar det katastrofslöjd och jag lär få fler anledningar att återkomma till detta längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *