Edna Martins mönstersatser på nytt

För ganska många år sedan läste jag den fantastiska boken med en ömsom skör ömsom engagerad brevväxling mellan Handarbetets Vänners chef Edna Martin och brodösen Sten Kauppi. (Kära Edna- Kära Sten av Elisabeth Stavenow-Hidemark) Jag minns två saker, dels hur karismatisk jag tyckte att Edna Martin var, hur hon med framgång och engagemang drev businessen kring Handarbetets Vänner, dels hur hon vårdade Sten Kauppi som satt i Härnösand och led (och broderade). Jag är själv uppvuxen i Härnösand och kunde med känsla och darr följa hans vedermödor och stygn i Norrlands Aten.

Edna Martins kuddar från Handarbetets Vänners arkiv. (Foto Kurbits)
Edna Martins kuddar från Handarbetets Vänners arkiv. (Foto Kurbits)
Observera den matchande dockan! Edna Martin formgav kuddar och dockor att göra själv som fanns till försäljning på Handarbetets Vänner under 50- och 60-talen. Nu undersöker man sätt att få dem i produktion igen. (Foto Kurbits)
Observera den matchande dockan! Edna Martin formgav kuddar och dockor att göra själv som fanns till försäljning på Handarbetets Vänner under 50- och 60-talen. Nu undersöker man sätt att få dem i produktion igen. (Foto Kurbits)

Detta kom tillbaka till mig när jag snubblade över Handarbetets Vänners monter på Formex förra veckan, då praktfulla kuddar stod på rad, tätt åtföljda av något daterade dockor. Jag fick reda på att jag tittade på ingen mindre än Edna Martins mönstersatser från 50- och 60-talen, funna i Handarbetets Vänners arkiv. Va? Hur galet häftigt är inte det? Hon formgav själv mönstersatserna och dockorna, och de såldes i företagets regi.

Många fina mönster från Handarbetets Vänners Edna Martin. (Foto Kurbits)
Många fina mönster från Handarbetets Vänners Edna Martin. (Foto Kurbits)

I år fyller Handarbetets Vänner 140 år, varpå man tittat lite närmre i arkiven och i anslutning till jubiléet alltså tagit fram dem. Jag fick veta att man nu tittar på olika sätt att få dem i produktion igen – ååh jaa! Snälla! Jag skulle verkligen vilja göra ett försök, med vilken av kuddarna som helst nästan. Satsa HV, satsa!

Kuddar att brodera själv, ur Handarbetets Vänners arkiv, formgivna av Edna Martin. (Foto Kurbits)
Kuddar att brodera själv, ur Handarbetets Vänners arkiv, formgivna av Edna Martin. (Foto Kurbits)
Dockorna kanske inte har fullt lika självklart utrymme i gör det själv-hyllan, men visst är de fina? Oklart om Handarbetets Vänner sätter dem i produktion också. (Foto Kurbits)
Dockorna kanske inte har fullt lika självklart utrymme i gör det själv-hyllan, men visst är de fina? Oklart om Handarbetets Vänner sätter dem i produktion också. (Foto Kurbits)

(Och för dig som vill veta mer om Edna Martin måste jag säga att internet gör dig besviken. Kvinnliga folkbildare, konstnärer, karriärister och kunskapsbärare från början och mitten av 1900-talet har alldeles för ofta en så mycket viktigare och rikare historia än vad som ibland anges – glöm inte det! Ta reda på mer, leta vidare! Låna en bok! Den kvinnliga historien är djupare och rikare än vad vi kanske får reda på vid en googling. Edna Martin var konstnärlig ledare, textilkonstnär, fri brodös och entreprenör inom textila området under väldigt lång tid i det som kan räknas till svensk textilformgivnings guldår. Lite av grunden av det vi än idag står på nationellt och internationellt. Jag bara säger.)

 

7 comments

  1. Fantastiska mönster! Vill så gärna brodera någon av dem! Vilken som, men har spetsat in mig på den vita med ett runt motiv.

  2. Jag har redan köpt den vita kudden med rundel. Köpte den för 10 år sedan genom handarbetets vänner. Håller fortfarande att sy på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *